Bulunuşluluk ve eylemlilik kavramları bağlamında mimari tasarım sürecinde sanal gerçeklik kullanımı
Using virtual reality within the context of presence and agency in the architectural design process
- Tez No: 785442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE PINAR ARABACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sanal gerçeklik, mimari temsil, tasarım süreci, bulunuşluluk, eylemlilik, Virtual reality, architectural representation, design process, presence, agency
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Tasarımcılar tarih boyunca fikirlerini çevreye aktarmak için temsiller kullanmıştır. Eskiz gibi basit yöntemler ile başlayan mekanı temsil etme serüveni, küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin ilerlemesi ile beraber gelişerek sanal mekanlarda üretilmeye ve deneyimlenmeye başlamıştır. Sanal gerçeklik, tasarım alanında kullanılan en güncel ve teknolojik donanımlara sahip temsil biçimlerinden biridir. Sahip olduğu donanımlar ile mimarlık alanında geleneksel temsil yöntemlerinden farklı dinamikte temsiliyetler oluşmasını sağlamakta, küreselleşme sonrası değişen mekanların temsili için etkileşimli deneyimler sunmaktadır. Çalışmanın amacı mimarlık disiplininde kullanılan en güncel temsil yöntemlerinden biri olan sanal gerçekliği tarihsel süreçteki mekan algısı üzerinden incelemek, tasarım aşamasında temsil yöntemi olarak kapladığı yeri analiz etmek, sanal gerçeklik tasarımında yol gösterici kavramsal ilişkileri sınıflandırmak ve potansiyel faydaları ile yaygın sorunlarını tartışmaya açarak yeni çalışmalar için yol göstermektir. Mimari temsiller tarihsel süreç boyunca beden ile ilişkilerini güçlendirerek gelişmişlerdir. Sanal gerçeklik temsilinde bulunan güçlü beden-temsil ilişkisi ile deneyim sırasında bulunuşluluk ve eylemlilik duygusu oluşur. Tez kapsamında, tasarım aşamasında sanal gerçekliğin bir temsil biçimi olarak kullanıldığı örnekler, Makransky ve Petersen (2021)'in geliştirdiği öğrenme modeli (CAMIL) üzerinden bulunuşluluk ve eylemlilik kavramları merkezinde kavramsal analiz yoluyla incelenmiştir. Tasarım sürecinde kullanılan temsil yönteminin mevcudiyet, temsili uygunluk ve kontrol faktörleri üzerinden analizi yapılmış, sanal gerçeklik deneyimini etkileyen etkenler sınıflandırılmıştır. Çalışma sonucunda yapılan çıkarımlardan biri tasarım sürecinde sanal gerçeklik kullanımı geleneksel temsil yöntemlerinden farklı potansiyellere sahip olduğudur. Tasarım aşamasında, tasarımın sunumunda ve işbirlikçi çalışma gerektiren alanlarda kullanıma uygun bir temsildir. Sanal gerçekliğin tüm faydaları ve sorunları incelendiğinde, sorunların teknolojik gelişmeler ile çözülebilecek sorunlar olduğu söylenebilir. Faydalar ise geleneksel temsil yöntemlerine kıyasla önemli dinamikler içermektedir. Bu sayede zaman içerisinde sanal gerçeklik temsilinin daha yaygın kullanılacağı, özellikle tasarım aşamasında hem sunum hem tasarım geliştirmede mimarlik disiplinine yenilikler katacağı ön görülmektedir. Sanal gerçeklik temsilinin önemli bileşenleri olan bulunuşluluk ve eylemliliğin deneyim tasarlanırken ön planda tutulması ve çalışma kapsamında analiz edilen, bulunuşluluğu destekleyen etkenlere sanal gerçeklik tasarımında öncelikli olarak yer verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Designers throughout history have used representations to convey their ideas to the environment. The adventure of representing the space, which started with simple methods such as sketching, developed with the progress of globalization and technological developments and started to be produced and experienced in virtual spaces. Virtual reality is one of the most up-to-date and technologically equipped representation forms used in the field of design. With the equipment it has, it ensures the formation of representations in different dynamics from the traditional representation methods in the field of architecture. It offers interactive experiences for the representation of changing spaces after globalization. The aim of the study is to examine virtual reality, one of the most current representation methods used in the discipline of architecture, through the perception of space in the historical process, to analyze the place it occupies as a representation method in the design phase, and to classify the guiding conceptual relationships in virtual reality design. It is to guide for new studies by discussing its potential benefits and common problems. Architectural representations have developed throughout the historical process by strengthening their relationship with the body. With the strong body-representation relationship in virtual reality representation, a sense of presence and agency occurs during the experience. Within the scope of the thesis, the examples in which virtual reality is used as a form of representation in the design phase were examined through conceptual analysis in the center of the concepts of presence and agency through the learning model (CAMIL) developed by Makransky and Petersen (2021). The representation method used in the design process was analyzed on the basis of presence, representation fidelity and control factors, and the factors affecting the virtual reality experience were classified. One of the inferences made as a result of the study is that the use of virtual reality in the design process has different potentials than traditional representation methods. It is a representation suitable for use in the design phase, in the presentation of the design, and in areas that require collaborative work. When all the benefits and problems of virtual reality are examined, it can be said that the problems can be solved with technological developments. Benefits, on the other hand, include significant dynamics compared to traditional representation methods. In this way, it is foreseen that virtual reality representation will be used more widely in time, and it will add innovations to the discipline of architecture in both presentation and design development, especially in the design phase. It is suggested that presence and agency, which are important components of virtual reality representation, should be prioritized while designing the experience, and factors that support presence, analyzed within the scope of the study, should be given priority in virtual reality design.