Moleküler kuantum mekaniğinde Ak ve Bk yardımcı moleküler integrallerinin hesaplanması
Ak and Bk auxiliary molecular integrals and their calculations in the molecular quantum mechanics
  1. Tez No: 78547
  2. Yazar: MEHMET KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Örtme İntegralleri, Yardımcı İntegraller, Overlap Integrals, Auxiliary Integrals
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
IV MOLEKÜLER KUANTUM MEKANİĞİNDE Ak VE Bk YARDIMCI MOLEKÜLER İNTEGRALLERİNİN HESAPLANMASI ÖZET Kuantum mekaniksel olarak moleküllerin yapılarını incelerken, bazı yardımcı moleküler integrallerle karşılaşılır. Bunların en önemlileri Ak ve Bk yardımcı moleküler integralleridir. Bu çalışmada öncelikle Slater atom orbitali bazında, çok merkezli integrallerin hesaplanmasında ortaya çıkan Ak ve Bk yardımcı moleküler integrallerine değinildi. Daha sonra bugüne kadar yapılan çalışmalarla ilgili literatür taraması yapılarak integraller için mevcut olan ifadeler ve grafikler incelendi, yetersizlikler saptandı. Sonra integral parametrelerinin farklı değişim aralıkları için uygun ifadeler belirlenerek Pascal programlama dilinde programlar yapıldı ve Turbo Pascal 7.0 derleyicide çalıştırıldı. Literatürde mevcut olmayan n > 1 7 ve a > 25 aralığı için tablolar ve grafikler elde edildi. Bu grafiklerin doğruluğu mevcut olan grafiklerle test edildi. Ayrıca Bk yardımcı moleküler integralinde, yukarıdan aşağı tekrarlama bağıntısını kullanmak için bağıntının başlangıç ifadesi tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In quantum mechanical investigation of molecular structure, there exists some auxiliary molecular integrals. The most important of them is Ak and Bk auxiliary molecular integrals. In this study, Ak and Bk auxiliary molecular integrals that exist in the evaluation of multi-center integrals over STO's have been mentioned. Then, by scanning the literature up to now, for these integrals, expressions and graphics have been examined and inadequacy has been pointed out. After that, by prescribing corresponding expressions for various ranges of integral parameters, programs in Pascal programming language have been done and run in the compiler of Turbo pascal 7.0. Later, tables and graphics for n > 17 and a > 25 ranges not found in the literature have been obtained. The adequacy of these graphics has been tested with the present ones. Besides, for using downward recursive relation of Bk auxiliary molecular integrals, the initial value has been determined.