Alkol ve madde bağımlılığı tedavisi gören hastaların psikolojik dayanıklılık ve öz yeterlilik düzeylerinin tedavi motivasyonuyla ilişkisi
- Tez No: 785491
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Psikolojik Dayanıklılık, Öz Yeterlilik, Tedavi Motivasyonu
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı, KKTC'de bulunan Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi'nde alkol ve madde bağımlılığı tedavisi gören hastalarda psikolojik dayanıklılık ve öz yeterlilik düzeylerinin tedavi motivasyonuyla ilişkisinin incelenmesidir. Bağımlılıkta kişinin kendi kendini tedavi etme biçimi olarak alkol ya madde ile sorunlarıyla baş etmeye çalıştığı bilinmektedir. Kişinin stresli durumlarla baş etmek için yeterli psikolojik dayanıklılığa sahip olması ve herhangi bir durum ya da olayla karşılaşıldığında bunun üstesinden gelebileceğine dair yeteneklerine güvenmesi ise yeterli düzeyde öz yeterliliğe sahip olmasıyla ilişkilidir. Kişinin yeterli düzeyde psikolojik dayanıklılık ve öz yeterliliğe sahip olması kişinin tedaviye olan motivasyonunda belirleyici bir etkiye sahiptir. Araştırmada saptanan olgular arasındaki ilişkileri irdelemeyi ve bazı ana eğilimleri ortaya koymayı hedefleyen, açıklayıcı, nicel bir model kullanılmıştır. Ayrıca korelasyon analizi ile değişkenler arasındaki ilişki kuvvetlerine ve yönlerine bakılmıştır. Çalışmanın evreni, KKTC'de bulunan Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi'nde DSM 5 tanı kriterlerine göre alkol ve madde bağımlılığı tanısı almış alkol/madde bağımlılığı tedavisi gören 18 yaş ve üzeri bireylerdir. Çalışmada amaca yönelik örneklem yöntemi kullanılmıştır ve çalışmaya toplamda 50 kişi katılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, her iki grup arasında sosyodemografik özelliklerin bazılarında anlamlı farklılık olduğu, iki grubun dağılımının ise eşit olmadığı tespit edilmiştir. Çalışma bulgularına göre, alkol bağımlılığı tedavisi gören bireylerin psikolojik dayanıklılık ve tedavi motivasyonunun aralarında pozitif yönlü bir ilişki olduğu, madde bağımlılığı tedavisi gören bireylerin ise psikolojik dayanıklılık, öz yeterlilik ve tedavi motivasyonunun arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship of psychological hardiness and self-efficacy levels with treatment motivation in patients undergoing alcohol and substance addiction treatment at the Pembe Köşk Psychiatry Hospital in TRNC. In addiction, it is known that the person tries to deal with alcohol or substance problems as a self-treatment method. The fact that the person has sufficient psychological hardiness to cope with stressful situations and that he/she has confidence in his/her abilities that he/she can overcome this whenever a situation or event is encountered is related to having sufficient self-efficacy. Sufficient psychological hardiness and selfefficacy have a determining effect on the motivation of the person. An explanatory, quantitative model was used, which aims to examine the relationship between the cases detected in the research and to reveal some main trends. In addition, correlation analysis and relationship strengths and directions between variables were examined. The universe of the study is individuals aged 18 and over who have been diagnosed with alcohol and substance addiction, according to DSM 5 diagnostic criteria at the Pembe Köşk Psychiatry Hospital in TRNC. Purposeful sampling method was used in the study, and 50 people participated in the study. As a result of the analyses, it was determined that there was a significant difference in some of the sociodemographic features between the two groups, while the distribution of the two groups was not equal. According to the findings of the study, it was concluded that the psychological hardiness and treatment motivation of individuals undergoing alcohol dependence treatment had a positive relationship between them, and that the individuals receiving drug addiction treatment had a positive relationship between psychological hardiness, selfefficacy and treatment motivation.