Near-infrared spektroskopi cihazının; İntravenöz trombolitik tedavi alan ve/veya endovasküler trombektomi yapılan akut iskemik inme hastalarında serebral oksijenisayonu göstermedeki etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of near-infrared spectroscopy to show cerebral oxygenisation in patients who treated with intravenous thrombolitic therapy and/or thrombectomy
- Tez No: 789126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KARBEK AKARCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: İskemik İnme, Spektroskopi, Near-İnfrared, Trombolitik Tedavi, Trombektomi, Ischemic stroke, Spectroscopy, near-infrared, Thrombolytic Therapy, Thrombectomy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Acil servise başvuran intravenöz trombolitik tedavi ve/veya endovasküler mekanik trombektomi yapılan akut iskemik inme hastalarında Near-İnfrared Spektroskopi cihazının serebral oksijenizasyonu göstermedeki etkinliğinin ve kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metod Aralık 2020 ve Aralık 2021 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Acil Servisi'ne başvuran ve akut reperfüzyon tedavisi alan 74 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. 20 hasta belirli sebeplerden dışlanmış ve örneklem 54 hasta ile oluşturulmuştur. Çalışmada 54 hastanın 24 saat boyunca her iki frontal bölgeden rSO2 ölçümleri yapılmış ve belirli zaman dilimlerinde kayıt edilmiştir. Hastaların demografik verileri, yapılan reperfüzyon tedavisi, komorbid hastalıkları, kritik tanı ve tedavi süreleri, National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS), Glaskow Koma Skalası (GKS) ve Modifiye Rankin Skalası (mRS) skorları, vital ölçümleri, gelişen komplikasyonlar ve aldığı tedaviler ile hastaların radyolojik özellikleri de çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların tedaviye klinik yanıtları Nöroloji Uzman Hekim ile birlikte değerlendirilmiş ve çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular Akut iskemik inmeden etkilenmiş hemisferin rSO2 ölçümleri ile klinik yanıtın ilişkisi incelenmiştir. Başvuruda yapılan rSO2 ölçümünün, klinik yanıt olmayan grupta median değerinin 62 (38-81), klinik yanıt olan grupta 60,5 (35-78) olduğu görülmüştür. 24.Saatte yapılan rSO2 ölçümünün, klinik yanıt olmayan grupta median değerinin 64 (52-83), klinik yanıt olan grupta 64,5 (42-76) olduğu görülmüştür. İşlem sonrası yapılan rSO2 ölçümünün, klinik yanıt olmayan grupta median değerinin 65 (25-81), klinik yanıt olan grupta 63 (34-78) olduğu görülmüştür. Akut iskemik inmeden etkilenmemiş hemisferin rSO2 ölçümleri ile klinik yanıtın ilişkisi incelenmiştir. Başvuruda yapılan rSO2 ölçümünün, klinik yanıt olmayan grupta median değerinin 62 (46-83), klinik yanıt olan grupta 60,5 (43-83) olduğu görülmüştür. 24.Saatte yapılan rSO2 ölçümünün, klinik yanıt olmayan grupta median değerinin 64 (45-85), klinik yanıt olan grupta 63,5 (50-73) olduğu görülmüştür İşlem sonrası yapılan rSO2 ölçümünün, klinik yanıt olmayan grupta median değerinin 59,5 (46-85), klinik yanıt olan grupta 62,5 (44-79) olduğu görülmüştür. İki hemisferin arasındaki ölçüm farkını değerlendirmek için delta rSO2 değeri kullanılmıştır. Başvurudaki delta rSO2'nin, klinik yanıt olmayan grupta median değerinin -0,5 ((-11)-18), klinik yanıt olan grupta -1,5 ((-17)-5) olduğu görülmüştür. 24.Saatteki delta rSO2'nin, klinik yanıt olmayan grupta median değerinin 2 ((-14)-14), klinik yanıt olan grupta 1((-16)-13) olduğu görülmüştür İşlem sonrasındaki delta rSO2'nin, klinik yanıt olmayan grupta median değerinin 2 ((-21)-11), klinik yanıt olan grupta -0,5 ((-18)-7) olduğu görülmüştür. Bu ölçümler göz önüne alındığında, herhangi bir ölçüm yönünden iki grup arasında anlamlı fark olmadığı görülmüştür (p>0,05). Klinik yanıtı öngörüdüren faktörler değerlendirildiğinde, başvuru NIHSS skorunun tek başına ve en anlamlı belirteç olduğu görülmüştür. NIHSS değerinin 10'un üzerinde olması %68,8 duyarlılık ve %72,7 özgüllük ile hastada klinik yanıt olmayacağını öngördürmektedir. Sonuç NIRS oksimetri ölçümleri ile klinik yanıt ile bir ilişki bulunamamıştır. NIRS cihazının akut iskemi inme hastalarında acil serviste kullanımını kısıtlayan birçok faktör vardır. Acil serviste kullanılabilirliğini değerlendiren daha geniş ölçekte, daha spesifik ve standardize hasta gruplarında çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
It was aimed to evaluate the effectiveness and feasibility of Near-Infrared Spectroscopy (NIRS); in terms of accuracy to demonstrate cerebral oxygenation of acute ischemic stroke patients who admitted to the emergency department and treated with intravenous thrombolytic therapy and/or endovascular mechanical thrombectomy. Methods From December 2020 to December 2021, 74 patients who admitted to Ege University Emergency Department and who treated with acute reperfusion therapy were included to this research. 20 patients were excluded for certain reasons and the sample was formed with 54 patients. rSO2 were measured with the help NIRS sensors from both frontal regions at 54 patients for 24 hours and those were recorded at certain time periods. Demographic data, reperfusion therapy, comorbid diseases, critical time intravals, National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS), Glasgow Coma Scale (GCS) and Modified Rankin Scale (mRS) scores, vital measurements, complications and treatments and radiological assessments of these patients were also recorded and included to the research. Whether patients benefited from reperfusion therapy, were assessed by Neurology Specialist and included to the research. Results The relationship between rSO2 measurements of the affected hemisphere clinical response to treatment was investigated. The median value of rSO2 measurement made at admission was 62 (38-81) in the unbenefited group and 60.5 (35-78) in the benefited group. The median value of rSO2 measurement at the 24th hour was 64 (52-83) in the unbenefited group and 64.5 (42-76) in the benefited group. The median value of rSO2 measurement after the procedure was 65 (25-81) in the unbenefited group and 63 (34-78) in the benefited group. The relationship between rSO2 measurements of the unaffected hemisphere and clinical response was investigated. The median value of rSO2 measurement made at admission was 62 (46-83) in the unbenefited group and 60.5 (43-83) in the benefited group. The median value of the rSO2 measurement at the 24th hour was 64 (45-85) in the unbenefited group and 63.5 (50-73) in the benefited group. The median value of rSO2 measurement after the procedure was 59.5 (46-85) in the unbenefited group and 62.5 (44-79) in the benefited group. The delta rSO2 value was used to evaluate the measurement difference between the two hemispheres. The median value of delta rSO2 at admission was -0.5 ((-11)-18 in the unbenefited group and -1.5 ((-17)-5) in the benefited group. The median value of delta rSO2 at 24th hour was 2 ((-14)-14) in the unbenefited group and 1 ((-16)-13) in the benefited group. The median value of delta rSO2 after the procedure was 2 ((-21)-11 in the unbenefited group and -0.5 ((-18)-7) in the benefited group. There was no significant difference between two groups in terms of any rSO2 measurement (p>0.05). When the factors predicting the clinical response were evaluated, it was seen that the NIHSS score at admission was the single most significant predictor. It can be predicted with 68.8% sensitivity and 72.7% specificity that patients whose NIHSS at admission is higher than 10, will not benefit from reperfusion therapy. Conclusion There was no correlation between clinical response and NIRS oximetry measurements. There are many factors limiting the feasibility of NIRS at the emergency department when acute ischemic stroke patients is evaluated. Researches on a larger scale with more specific and standardized groups, are needed to assess the feasibility of NIRS at emergency department.