Sinop yarımadası sahilleri Supra, Medio ve üst infralittoral zonlarda yer alan amphipoda (crustacea) türleri üzerine bir araştırma
A study on ampfflpod crustaceans from the supra, medio and upper infralittoral zones of Si̇nop peninsula, Black Sea
- Tez No: 78573
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF GÖNÜLOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Crustacea Amphipoda, Taxonomy, Morphology, Sinop Peninsula, Black Sea
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Ill SİNOP YARIMADASI SAHİLLERİ SUPRA, MEDIO VE UST İNFRALİTTORAL ZONLARDA YER ALAN AMPHİPODA ( CRUSTACEA ) TÜRLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu çalışmada, Sinop Yarımadası sahillerindeki 6 istasyonun supra, medio ve üst infralittoral zonlan araştırma bölgesi olarak seçilmiştir. Amphipod örnekleri Haziran 1996 ve Haziran 1997 tarihleri arasında aylık olarak toplanmıştır. Bireyler önce makroskobik daha sonra binoküler ışık mikroskobu altında mikroskobik olarak ayırt edilmiştir. Buna ilave olarak türlerin ayrıntılı morfolojik ve anatomik özellikleri fotoğraf ve çizimlerle verilmiş ve bulundukları lokaliteler kaydedilmiştir. Kaydedilen toplam 35 türden 8'i ( Leptocheirus pilosus Zaddach, 1844; Orchestia cavimana Heller, 1865; Orchestia stephenseni Cecchini, 1928; Orchestia mediterranea A. Costa, 1853; Hyale crassipes (Heller, 1866); Gammarellus angulosus (Rathke, 1843); Atylus massilensis Bellan-Santini, 1975; Ampelisca pseudospinimana Bellan-Santini & Kaim-Malka, 1977 ) Türkiye'nin Karadeniz kıyılan için yeni kayıttır. Anahtar Kelimeler : Crustacea Amphipoda, Taksonomi, Morfoloji, Sinop Yarımadası, Karadeniz
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In the present study, supra, medio and upper infralittoral zones from 6 stations of the Sinop Peninsula as investigation region were chosen. The samples of Amphipods were collected monthly between June 1996 and June 1997. The specimens were distinguished the macroscobic first and microscobic afterwards under the light of binocular microscope. In addition the detailed anatomical and morphological features of species, was given with photographs, draws and their present localities have been recorded. Total 35 of species have been recorded 8 of them ( Leptocheirus pilosus Zaddach, 1844; Orchestia cavimana Heller, 1865; Orchestia stephenseni Cecchini, 1928; Orchestia mediterranea A. Costa, 1853; Hyale crassipes (Heller, 1866); Gammarellus angulosus (Rathke, 1843); Atylus massilensis Bellan-Santini, 1975; Ampelisca pseudospinimana Bellan-Santini & Kaim-Malka, 1977 ) are new records for the Turkish Black Sea coast.