İki farklı gübre çeşidi uygulamasının bazı silajlık Mısır çeşitlerinin hasıl verimi ve kalitesi üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of two different fertilizer types on the yield and quality of some silage corn varieties
  1. Tez No: 785721
  2. Yazar: YUSUF KENAN ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÇAÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Silajlık mısır, Organomineral gübre, DAP gübresi, Silage corn, Organomineral fertilizer, DAP fertilizer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışma, Bingöl ekolojik koşullarında iki farklı gübre çeşidi uygulamasının bazı silajlık mısır çeşitlerinin hasıl verimi ve kalitesi üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 8 adet tescilli silajlık mısır (DKC6442, DKC6777, 94 MAY 66, HİDO, EVEREST, 30B74, PR32W86, TK6063) çeşidi ile DAP ve Organomineral olmak üzere iki farklı gübre çeşidi kullanılmıştır. Araştırmada silajlık mısır çeşitlerine ait verim özelliklerinden bitki boyu, bitki sap çapı, yeşil sap oranı, yeşil koçan oranı, yeşil yaprak oranı, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, kalite özelliklerinden ham protein (HP), asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) ve nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) oranları, makro elementlerden fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca) ve magnezyum (Mg) içerikleri ele alınmıştır. Çalışmada; en yüksek bitki boyu 30B74, en yüksek koçan oranı 94 MAY66, Hido, Everest ve PR32W86, en yüksek yaprak oranı DKC6442, en yüksek sap oranı TK6063, DKC677, DKC6442 ve 30B74, en yüksek yeşil ot ve kutu ot verimi DKC6777, Hido, 30B74, 94 MAY66 ve DKC6442 çeşitlerinden elde edilmiştir. En yüksek ham protein, fosfor ve potasyum oranları ile en düşük ADF ve NDF oranları 94 MAY66 çeşidinden elde edilmiştir. Dolayısıyla hem verim ve hem de kalite açısından 94 MAY66 çeşidinin ön plana çıktığı görülmektedir. Gübre çeşitleri açısından bakıldığında ise verim açısından Organomineral ile DAP gübre çeşitleri arasında herhangi bir farklılığın olmadığı, ham protein, ADF, NDF, fosfor ve potasyum açısından DAP gübresinin, kalsiyum ve magnezyum açısından ise Organomineral gübrenin daha iyi sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak; silajlık mısır çeşitleri için Organomineral gübrenin tercih edilmesinin daha avantajlı ve yararlı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of two different fertilizer applications on yield and quality of some silage corn varieties in Bingöl ecological conditions. In the research, 8 registered silage corn varieties (DKC6442, DKC6777, 94 MAY 66, HİDO, EVEREST, 30B74, PR32W86, TK6063) and two different fertilizer types, DAP and Organomineral, were used. In the study, plant height, plant stem diameter, green stalk ratio, green cob ratio, green leaf ratio, green forage yield, dry matter yield from yield characteristics; crude protein (HP), acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca) and magnesium (Mg) contents from quality characteristics of silage corn varieties were discussed. In the study; highest plant height was obtained from 30B74, highest cob ratio was obtained from 94 MAY66, Hido, Everest and PR32W86, highest leaf ratio was obtained from DKC6442, highest stem ratio was obtained from TK6063, DKC677, DKC6442 and 30B74, highest green forage and dry matter yield were obtained from DKC6777, Hido, 30B74 , 94 MAY66 and DKC6442 cultivars. The highest crude protein, phosphorus and potassium ratios and the lowest ADF and NDF ratios were obtained from 94 MAY66 cultivar. Therefore, it is seen that 94 MAY66 cultivar come to the fore both in terms of yield and quality. In terms of fertilizer types, it was determined that there was no difference between Organomineral and DAP fertilizer types in terms of yield, DAP fertilizer gave better results in terms of crude protein, ADF, NDF, phosphorus and potassium, and Organomineral fertilizer gave better results in terms of calcium and magnesium. In conclusion; it has been concluded that choosing Organomineral fertilizer for silage corn varieties is more advantageous and beneficial.