Cinsiyet eşitsizliğinin Türk edebiyatının sosyalhayatına yansıması ( Uğur Gökbulut ' Bir Kadın Ağladığında' adlı eseriyle)
- Tez No: 785777
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEDORA ARNAUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modern Türk Edebiyatı, cinsiyet eşitsizliği, kadın, Modern Turkish Literature, gender inequality, woman
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Taras Shevchenko National University of Kyiv
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Edebiyatlar dünyanın başından geçen her olaydan az ya da çok etkilenip dönemlere göre değişiklik gösterirler. Kendi edebiyatımıza baktığımızda da süreç aynı şekilde işlemiştir. Fransız İhtilali, I. ve II. Dünya Savaşı gibi olaylar insanların düşünce yapılarını ve sosyal hayatlarını derinden etkilediği için belirli düşünce ve dolasısıyla edebi akımlar ortaya çıkmıştır. Aynı durum Türk Edebiyatı için de geçerlidir. Kökleri çok eski tarihlere dayanan Türk Edebiyatı'nın çağdaşlaması Tanzimat Devri ile başlar. Çalışmamın bir bütünlük sağlaması için birinci bölümde Tanzimat ile başlayan bu modernleşme adımlarını ve kadın karakterlerin nasıl işlendiğini genel bir bakış açısı ile ele aldım. Tezimin çıkış noktası olarak kullandığım Uğur Gökbulut'un Bir Kadın Ağladığında adlı eseri modern-postmodern akımdan etkilenerek kaleme alındığından çalışmamın ikinci bölümünde ise modernpostmodern akımın edebiyatımızdaki gelişimini araştırdım. Edebiyatta kadın konusunu incelerken toplumdaki cinsiyet eşitsizliği ve feminizmin etkisi görmezden gelinemeyeceği için son bölümde feminizmin edebiyatımıza etkisine ve eserde geçen kadın karakterlerin incelenmesine yer verdim.
Özet (Çeviri)
Literatures are more or less influenced by every event in the world and vary to periods. When we look at our own literature, the process worked in the same way. Events such as French Revolution, I. and II. World Wars deeply affected people's mentality and social lives, certain thoughts and hence literary movements emerged. The same is valid for Turkish Literature also. The modernization of Turkish Literature, which has its roots in ancient times, begins with the Tanzimat Period. In order to ensure the unity of my work, in the first part, I discussed these modernization steps starting with Tanzimat and how female characters are processed with a general perspective. As Uğur Gökbulut's When A Woman Cries, which I use as the starting point of my thesis, was written by being influenced of the modern-postmodern movement, in the second part of my work I researched the development of the modern-postmodern movement in our literature. Since gender inequality in the society the effect of feminism cannot be ignored while analyzing the issue of women in literature, I have included the effect of feminism on our literature and the analyze of the female characters in the mentioned work.