The moderator role of coping strategies on the effects ofintimate partner violence on depression
Baş etme stratejilerinin kadına karşı eş şiddeti ve depresyon arasındaki ilişkidekidüzenleyici rolü
  1. Tez No: 785827
  2. Yazar: ECEM AŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU TANSEL ÇAKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Eş/partner şiddeti, Baş etme stratejileri, Depresyon, Türk kadınlar, Intimate partner violence, Coping Strategies, Depression, Turkish women
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışmanın esas amacı, baş etme stratejilerinin, kadına karşı eş/partner şiddeti ve depresyon arasındaki ilişkiye moderatör etkilerini araştırmaktır. Bu sebeple çalışmanın ana hipotezi şöyledir: Problem odaklı baş etme stratejilerinin kullanımı, kadına karşı eş şiddetinin depresyon üzerindeki etkilerini azaltırken, duygu odaklı baş etme stratejileri bu olumsuz etkileri arttıracaktır. Evrenini 18 yaşından büyük, en az 1 yıldır evli olan ve araştırma esnasında evliliği devam eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadınların oluşturduğu çalışmanın örneklemi 430 kadından oluşmaktadır. Veri toplama aşamasında, katılımcılara Kadına Yönelik Şiddet Ölçeği, Baş Etme Stratejileri Envanteri ve Beck Depresyon Envanteri online anket sistemi kullanılarak uygulanmıştır. Çalışmanın bulguları, duygusal ve psikolojik şiddetin kadınlar tarafından en sık bildirilen şiddet türü olduğunu göstermektedir. Ayrıca, depresyon ve tüm şiddet türleri arasında pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Bunun yanı sıra, depresyon ve duygusal odaklı baş etme stratejileri arasında pozitif yönde, problem odaklı baş etme stratejileri arasında ise negatif yönde bir ilişki saptanmıştır. Problem odaklı baş etme stratejilerinin, kadınlar tarafından en sık kullanılan baş etme stratejisi olduğu bildirilmiştir. Ancak baş etme stratejilerinin, kadına karşı eş/partner şiddeti ve depresyon arasındaki ilişki üzerinde anlamlı bir düzenleyici rolü saptanmamıştır. Araştırmanın sonuçları, kadın hastalarda depresyon üzerine çalışan terapistlerin, özellikle duygusal ve psikolojik şiddeti depresyonun olası sebebi olarak göz önünde bulundurmasını ve araştırmasını ve depresyonla etkili bir şekilde baş etmeleri için problem odaklı baş etme stratejilerini geliştirmelerine yardımcı olmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
The main goal of this study is investigating the moderator role of coping strategies on the effects of intimate partner violence on depression. Therefore, it was hypothesized that problem-focused coping will reduce intimate partner violence's impact on depression, while emotion-focused coping will enhance the impact of intimate partner violence on depression. The sample consists of 430 Turkish women who are older than 18 years old, married for at least 1 year and stay in the relationship with their partners during the study. In order to obtain data, Violence against Women Scale (VAWS), Ways of Coping Inventory (WCI) and Beck Depression Inventory (BDI) were administered via an online survey. Findings of the study indicated that Emotional/Psychological Violence (EPV) is the most frequently reported violence type among Turkish women. Depression was found to be positively correlated with the all types of violence. Moreover, depression correlated with emotion-focused coping in a positive direction, whereas a negative correlation was found between depression and problemfocused coping strategies. Problem-focused coping was reported to be used most frequently among Turkish women. Current findings did not show any significant moderator role of coping strategies on the effects of intimate partner violence on depression. The results of this study suggested that therapists while working with women who have depression should screen emotional/psychological intimate partner violence as a predictor and help them to develop problem-focused coping strategies to deal with depression effectively.