Alkol ve madde kullanım bozukluğu olan yatan hastalarda baş etme mekanizmalarının ve psikolojik dayanıklılığın tedavi motivasyonuna etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of psychological resilience and coping strategies on treatment motivation in hospitalized patienst with alcohol and substance use disorder
- Tez No: 732530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KIZILKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Psychology, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: Alkol Kullanım Bozukluğu, Madde Kullanım Bozukluğu, Baş Etme Mekanizması, Psikolojik Dayanıklılık, Tedavi Motivasyonu, Alcohol Use Disorder, Substance Use Disorder, Coping Mechanism, Psychological Resilience, Treatment Motivation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada, alkol ve madde kullanım bozukluğu olan ve hastanede yatan hastaların baş etme mekanizmaları ile psikolojik dayanıklıklarının tedavi motivasyonu üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, NPİstanbul Beyin Hastanesi AMATEM kliniğinde yatarak tedavi gören 18 yaş üstü genç yetişkin 50 hasta ile anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Anket formunda 20 soruluk sosyodemografik veri formu, Ryan ve ark. (1995) tarafından geliştirilen, Evren ve ark. (2006) tarafından Türkçe diline uyarlanan Tedavi Motivasyonu Anketi, Carver ve ark. (1989) tarafından geliştirilen, Bacanlı ve ark. (2013) tarafından Türkçe diline uyarlanan Başa Çıkma Stratejileri Kısa Formu (BÇS-Brief Cope), Friborg ve ark. (2003) tarafından geliştirilen, Basım ve Çetin (2011) tarafından Türkçe diline uyarlanan Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Veri analizi için SPSS v.21 bilgisayar kullanımından faydalanılmıştır. Yapılan araştırma neticesinde, alkol ve madde kullanım bozukluğu olan yatan hastalar özelinde başa çıkma mekanizmalarının psikolojik dayanıklılık ve tedavi motivasyonu ile kısmi ancak anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu, psikolojik dayanıklılığın tedavi motivasyonu ile arasında anlamlı ilişki olmadığı, ayrıca baş etme mekanizmalarının tedavi motivasyonu üzerindeki etkisinde psikolojik dayanıklılığın sınırlı bir düzenleyici role sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this research, it is aimed to examine the effect of coping mechanisms and psychological resilience on treatment motivation in terms of in-patients who have alcohol and substance use disorders. In this regard, a survey was conducted with 50 in-patients who are adults aged 18 and older in NPİstanbul Brain Hospital alcohol and substance addiction treatment clinic. In survey form, sociodemographic data form with 20 questions, Treatment Motivation Questionnaire developed by Ryan et al. (1995) and adapted into Turkish by Evren et al. (2006), Brief COPE Questionnaire developed by Carver et al. (1989) and adapted into Turkish by Bacanlı et al. (2013), Psychological Resilience Scale developed by Friborg et al. (2013) and adapted into Turkish by Basım and Çetin (2011) were used. For data analysis, SPSS v.21 computer program was used. As the result of research, the findings that coping strategies has significant relation with both psychological resilience and treatment motivation, psychological resilience does not have significant relation with treatment motivation; moreover, psychological resilience has limited moderator role in the effect of coping mechanisms on treatment motivation in terms of in-patients who have alcohol and substance use disorders, were reached.