Covıd-19 salgın süreci sonrası okullarda ergenlerin öznel iyi oluş ve psikolojik dayanıklılığı
  1. Tez No: 785844
  2. Yazar: HALİL MART
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE ÖZBİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19 Salgın Süreci, Ergenlik, Öznel İyi Oluş, Psikolojik Dayanıklılık, Adolescence, COVID-19 Epidemic Process, Resilience, Subjective Wellbeing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Ergenlerin öznel iyi oluşu ve psikolojik dayanıklıkları araştırmacılar tarafından çok defa incelemiş olsa da COVID 19 salgın süreci sonrası etkileri üzerine çalışmalar oldukça azdır. Bu araştırmada, örgün eğitimde okuyan yaşları 14 ve 18 arasında değişen ergenlik dönemindeki bireylerin öznel iyi oluşları ve psikolojik dayanıklıklarının COVID 19 salgın süreci sonrası etkileri incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'de Akdeniz Bölgesi'nde bir ildeki ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören, Türkçe konuşan ve araştırmaya gönüllü katılım sağlayan ergenler oluşturmaktadır (N=417, 236 kız, 181 erkek). Araştırma, ilişkisel tarama modelinde bir yordama çalışmasıdır. Veriler, Ergenler İçin Kısa Okulda Öznel İyi Oluş Ölçeği, Ergen Psikolojik Dayanıklık Ölçeği ve Sosyo-Demografik Bilgi Formundan oluşan ölçme araçları ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 25.0 paket programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, öznel iyi oluş ile psikolojik dayanıklık arasında anlamlı bir ilişki vardır. Elde edilen bulgular ilgili literatür kapsamında tartışılarak ilerde yapılacak araştırmalar ve çalışmalara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Although the subjective well-being and psychological resilience of adolescents have been examined many times by researchers, studies on the effects of the post-COVID 19 epidemic process are very few. In this study, the effects of the subjective wellbeing and psychological resilience of individuals in adolescence between the ages of 14 and 18 who are studying in formal education after the COVID 19 epidemic process were examined. The study group of the research consists of adolescents (N=417, 236 girls, 181 boys) studying at secondary schools in a province in the Mediterranean Region of Turkey, speaking Turkish and participating in the research voluntarily. The research is a predictive study in the relational screening model. The data were obtained with measurement tools consisting of Subjective Well-Being Scale for Adolescents at Short School, Adolescent Psychological Resilience Scale and Socio-Demographic Information Form. SPSS 25.0 package program was used in the analysis of the data. According to the findings, there is a significant relationship between subjective well-being and psychological resilience. The findings are discussed within the scope of the relevant literature and suggestions for future research and studies are presented.