Yetişkinlerde akıllı telefon bağımlılığı ile öz şefkat ve bağlanma stillerinin ilişkisinin incelenmesi
Investigation the relationship between self-compassion and attachment styles with smart phone addiction in adults
- Tez No: 785845
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Telefon, Akıllı Telefon Bağımlılığı, Bağlanma Stilleri, Öz-şefkat, Smartphone, Smartphone Addiction, Attachment Styles, Self-Compassion
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bağımlılık günümüz ruh sağlığı çalışmalarının önemli bir yerini kaplamaktadır. Ekranlar ve akıllı telefonlar ise bağımlılık hususunda gelişen teknoloji ile dikkat çeken bir araştırma konusu haline gelmiştir. Çok sayıda insan vaktinin büyük bir çoğunluğunu akıllı telefonlarla geçirmektedir ve bu durum bireylerde akıllı telefon bağımlılığını tetiklemektedir. Bireylerin bebeklik döneminde bakım verenleri ile kurdukları duygusal ilişki bağlanma olarak tanımlanmaktadır. Kurdukları bu yakın ilişki ise bireylerin gelecekteki yaşamlarını psikolojik açıdan etkilemektedir. Öz şefkat kavramı ise bireylerin güç durumlarda kendilerine karşı nasıl davrandıklarıyla ilgilenmektedir. Bu araştırmada akıllı telefon bağımlılığı, öz şefkat ve bağlanma stilleri arasındaki ilişki incelenmektedir. Bu nedenle 18 yaşından büyük 105 kadın ve 48 erkekten oluşan 153 katılımcıya Sosyodemografik Bilgi Formu, Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği- Kısa Formu, Öz-Duyarlık Ölçeği ve Üçlü Bağlanma Stilleri Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında değerlendirilmiştir. Spearman korelasyon analizi, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testleri ise istatistiksel analizlerde kullanılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bulgulara göre akıllı telefon bağımlılığı ile kaçınan bağlanma ve kaygılı-kararsız bağlanma arasında pozitif ilişki saptanmıştır. Akıllı telefon bağımlılığı ve öz-duyarlık (öz-şefkat) ölçeği alt boyutlarında öz yargılama, özdeşleşme ve izolasyon arasında pozitif yönlü ilişki ortaya çıkmıştır. Ayrıca akıllı telefon bağımlılığı ile öz duyarlık ölçeği alt boyutlarından sevecenlik, paylaşım bilincinde olma ve bilinçlilik arasında negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Ek olarak bağlanma stillerinden güvenli bağlanma ile öz-duyarlık (öz-şefkat) ölçeği alt boyutlarında öz yargılama, özdeşleşme ve izolasyon arasında negatif yönlü; sevecenlik, paylaşım bilincinde olma ve bilinçlilik alt boyutlarıyla ise pozitif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Yapılan çalışmadaki sonuçlara göre ruh sağlığı alanında çalışan uzmanların akıllı telefon bağımlılığına sahip bireylerdeki öz şefkat düzeylerini geliştirecek çalışma ve eğitimlere ağırlık vermeleri önerilmektedir. Ayrıca bu alanda çalışan uzmanların bireylerin bakım verenleri ile kurdukları bağlanmanın durumu hakkında araştırmalar yapmasının yürüttükleri akıllı telefon bağımlılığı tedavisine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Addiction occupies an important place in today's mental health studies. Screens and smartphones, on the other hand, have become a remarkable research subject with the developing technology in addiction. A large number of people spend most of their time with smartphones and this triggers smartphone addiction in individuals. The emotional relationship that individuals establish with their caregivers during infancy is defined as attachment. This close relationship they establish affects the future lives of individuals psychologically. The concept of self-compassion is concerned with how individuals behave towards themselves in difficult situations. In this study, the relationship between smartphone addiction, self-compassion and attachment styles is examined. For this reason, the Sociodemographic Information Form, the Smartphone Addiction Scale-Short Form, the Self-Compassion Scale and the Triad Attachment Styles Scale were administered to 153 participants, 105 women and 48 men over the age of 18. The data obtained were evaluated in the SPSS program. Spearman correlation analysis, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis H tests were used in statistical analysis. According to the findings obtained as a result of the researches, a positive relationship was found between smartphone addiction and avoidant attachment and anxious-ambivalent attachment. A positive relationship was found between smartphone addiction and self-judgment, identification and isolation in the sub-dimensions of self-compassion scale. In addition, a negative relationship was found between smartphone addiction and the sub-dimensions of the self-compassion scale; self-kindness, sharing awareness and consciousness. In addition, there is a negative correlation between secure attachment and self-compassion sub-dimensions of self-judgment, identification and isolation; It has been determined that there is a positive relationship with the sub-dimensions of compassion, sharing awareness and consciousness. According to the results of the study, it is recommended that experts working in the field of mental health should focus on studies and trainings that will improve the self-compassion levels of individuals with smartphone addiction. In addition, it is thought that the experts working in this field will contribute to the treatment of smartphone addiction, which they conduct research on the status of the attachment that individuals establish with their caregivers.