Betonarme kolonların sarılma bölgesi uzunluklarının analitik olarak incelenmesi
Analytical investigation of confinement zone lengths of reinforced columns
- Tez No: 786085
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN CANSIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Analiz, betonarme, sarılma bölgesi, Analysis, reinforced concrete, confınement zone
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Betonarme sistemler, heterojen yapısı, elastik ve doğrusal olmayan davranışı, gerilmelerin yük geçmişi ve zamana bağlı olarak değişmesi nedeniyle, anlaşılabilmesi oldukça zordur. Betonarme sistemlerle yapılan deneysel çalışmalarda, her araştırmacının kendi belirlediği parametrelere göre çalışma yapması nedeniyle net sonuç almak da imkânsız denilebilir. Dolayısıyla betonarme sistemlerin davranışlarını anlayabilmek için, içerisinde kullanılan ana malzemeler olan beton ve çeliğin özelliklerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Çeliğin betona göre daha sünek davranış göstermesi ve şekil değiştirebilme kapasitesinin yüksek olması nedeniyle daha elastik davranış gösterebilmektedir. Son yıllarda artan bilgisayar kullanımı ve yazılımlar sayesinde betonarme sistemlerin davranışları analitik olarak yapılabilmekte ve tanımlanan deneysel davranış ile kıyaslanabilmektedir. Deneysel çalışmaların, maliyetli, iş gücü ve zaman kaybının fazla olması nedeniyle analitik çalışmalar daha önem kazanmıştır. Bu çalışmada deneysel olarak analizi yapılan betonarme kolonun, Seismo-Struct programı ile modellenmesi ve sonuçların karşılaştırılması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Reinforced concrete systems are difficult to understand due to their heterogeneous structure, elastic and non-linear behavior, stresses changing with load history and time. Reinforced concrete systems, which have been the subject of experimental studies for many years, can be said to be impossible to obtain clear results in experimental studies, since each researcher works according to the parameters determined by himself. Therefore, in order to understand the behavior of reinforced concrete systems, the properties of concrete and steel, which are the main materials used, should be well known. Steel can show more elastic behavior due to its more ductile behavior and higher deformation capacity than concrete. Thanks to the increasing use of computers and software in recent years, the behavior of reinforced concrete systems can be made analytically and compared with the defined experimental behavior. Analytical studies have gained more importance due to the cost, labor and time loss of experimental studies. In this study, the experimentally analyzed reinforced concrete column was modeled with the Seismo-Struct program and the results were compared.