Mental retardasyonlu bireylerde solunum kas eğitiminin etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the efficiency of respiratory muscle training in individuals with mental retardation
- Tez No: 786292
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY SARPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: mental retardasyon, solunum kas eğitimi, fonksiyonel mobilite, anksiyete ve depresyon, egzersiz kapasitesi, Mental retardation, respiratory muscle training, functional mobility, anxiety and depression, exercise capacity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmamızın amacı mental retardasyonlu bireylerde solunum kas eğitiminin solunum kas gücü, egzersiz kapasitesi, anksiyete-depresyon düzeyi ve fonksiyonel mobilite üzerine etkilerinin incelenmesidir. Yöntem: Bu çalışma 7/24 yatılı hizmet veren bir rehabilitasyon merkezinde yapılmıştır. Çalışmaya hafif veya orta mental retardasyon tanısı almış 36 birey dahil edilmiştir. Gruplar kontrol (n=18) ve çalışma grubu (n=18) olarak randomize şekilde iki gruba ayrılmıştır. Çalışmaya dahil edilen bireylerin fiziksel özellikleri, MIP ve MEP değerleri, 6 dakika yürüyüş testi (6 DYT), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADÖ), süreli kalk yürü testi skorları kaydedilmiştir. Çalışmaya dahil edilen tüm olgular 12 hafta süresince haftada iki gün fizyoterapi ve rehabilitasyon programına alınmıştır. Kontrol grubuna aeorobik egzersiz uygulanmıştır. Çalışma grubuna ise aerobik egzersizle beraber solunum kas eğitimi verilmiştir. Çalışmanın başında ve sonunda değerlendirmeler tekrar edilmiştir. Gruplar arasında, ilk ve son değerlendirmeler arasındaki değişim istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Her iki grubun demografik verileri karşılaştırıldığında benzerdi. MIP ve MEP değerleri 12 haftalık egzersiz programı sonrasında kontrol ve çalışma grubunda anlamlı olarak arttığı görülmüştür. Kontrol ve çalışma grubu arasında ise MIP değerinin çalışma grubu lehine anlamlı olarak artış gösterdiği görülmüştür. Gruplar arasında MEP değerinde anlamlı fark görülmemiştir. Her iki grupta da 6 DYT mesafesinde anlamlı düzeyde artış olmuştur. Fakat gruplar arasında anlamlı fark görülmemiştir. HADÖ ölçeğinin anksiyete ve depresyon paremetrelerinde, süreli kalk yürü testi süresinde her iki grupta da anlamlı bir azalma olmuştur. Fakat gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Sonuç: Mental retardasyonlu bireylere verilen solunum kas eğitimi, solunum kas gücünü, egzersiz kapasitesini, anksiyete-depresyon düzeyini ve fonksiyonel mobiliteyi anlamlı olarak iyileştirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective:The aim of our study is to examine the effects of respiratory muscle training on respiratory muscle strength, exercise capacity, anxiety-depression level and functional mobility in individuals with mental retardation. Method: This study was carried out in a rehabilitation center that provides inpatient services 24/7.36 individuals diagnosed with mild or moderate mental retardation were included in the study. The groups were randomly divided into two groups as control (n=18) and study group (n=18). The physical characteristics of the individuals included in the study, MIP and MEP values, 6-minute walk test (6 MWT), Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), timed get-go test scores were recorded. All the cases included in the study were included in the physiotherapy and rehabilitation program twice a week for 12 weeks. Aerobic exercise was applied to the control group. In the study group, respiratory muscle training was given together with aerobic exercise. Evaluations were repeated at the beginning and end of the study. Between the groups, the change between the initial and final assessments was statistically compared. Results: Demographic datas of both groups were similar when compared. It was observed that MIP and MEP values increased significantly in the control and study groups after the 12-week exercise program. Between the control and study groups, it was observed that the MIP value increased significantly in favor of the study group. There was no significant difference in MEP value between the groups. There was a significant increase in 6 MWT distance in both groups. However, no significant difference was observed between the groups. There was a significant decrease in the anxiety and depression parameters of the HADS scale and the duration of the timed up and go test in both groups. However, there was no statistically significant difference between the groups. Conclusion: Respiratory muscle training given to individuals with mental retardation has been found to significantly improve respiratory muscle strength, exercise capacity, anxiety-depression level and functional mobility.