Çocukluk çağı immünglobulin A vasküliti tanılı hastalarda gastrointestinal sistem tutulumu risk faktörleri ve prognozu
Risk factors and prognosis of gastrointestinal tract involvement in patients with childhood immunoglobulin A vasculitis
  1. Tez No: 786404
  2. Yazar: AYLİN IRMAK KURUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU ÇELİKEL ACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: IgA vasküliti, çocuk, gastrointestinal sistem, risk faktörleri, IgA vasculitis, children, gastrointestinal system, risk factors
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Romatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve Amaç: İmmunoglobulin A (IgA) vasküliti cilt, eklem, renal ve gastrointestinal sistem tutulumu ile seyreden çocukluk çağının en sık görülen sistemik vaskülitidir. Hastalıkta uzun dönem prognoz böbrek tutulumu ile ilişkili iken, akut dönemde gastrointestinal sistem tutulumu morbidite ve mortaliteyi belirlemektedir. Bu çalışmada, IgA vasküliti- gastrointestinal sistem tutulumu olan hastaların, demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerinin değerlendirilmesi; şiddetli gastrointestinal sistem tutulumu için risk faktörlerini belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 1 Ocak 2015 – 31 Aralık 2020 tarihleri arasında Çocuk Romatolojisi Kliniğinde, IgA vasküliti tanısı konulan ve gastrointestinal sistem tutulumu olan ve en az 6 ay takip edilen 148 hastanın tıbbi kayıtları geriye dönük incelendi. Hastaların demografik özellikleri, başvuru anındaki semptomları, şikayetlerin başlangıç zamanları, gastrointestinal sistem tutulumunun seyri, laboratuvar bulguları ve görüntüleme sonuçları, uygulanan tedaviler, nüks varlığı, biyopsi sonuçları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 148 hastanın (erkek/kız: 1,3/1) yaş ortalaması 7,8 ± 3,6 yıldı. Hastaların %74,3'ü 10 yaş altındaydı. Hastaların 65'inde (%43,9) hastalık öncesinde enfeksiyon öyküsü mevcuttu. Hastalığın %58,1'i sonbahar ve kış mevsimlerinde olmak üzere, dört mevsime dağıldığı görüldü. Hastaların tamamında cilt ve gastrointestinal sistem tutulumu görülürken, %3'üne böbrek tutulumu, %55,4'üne eklem tutulumu ve %10'una testis tutulumu eşlik etti. En sık görülen gastrointestinal sistem semptomlarının karın ağrısı ve bulantı – kusma olduğu görüldü. Tanı anında hastaların %69,5'inde C-reaktif protein, %39,5'inde eritrosit sedimantasyon hızı ve %27,7'sinde antistreptolizin O yüksekliği saptandı. Abdominal ultrasonografi incelemesinde en sık görülen bulgu 84 hastada (%56,8) saptanan bağırsak duvarında kalınlaşmaydı. Ailevi Akdeniz ateşi için olan klinik şüphe üzerine 60 hastada (%40,5) genetik analiz yapıldı ve 28 hastanın (%46,7) sonucunda anlamlı mutasyon gösterildi. Şiddetli gastrointestinal sistem tutulumu olan 48 hasta (%32,4) ile hafif-orta gastrointestinal sistem tutulumu olan 100 hastanın (%67,6) tanı yaşı, cinsiyeti, başvuru zamanı, hastalığın başladığı mevsim dağılımı ve enfeksiyon öyküsü arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p > 0,05). Her iki grup arasında eklem ve testis tutulumu açısından anlamlı farklılık görülmezken (p > 0,05), hematüri şiddetli gastrointestinal sistem tutulumunda daha fazla saptandı (p < 0,05). Ayrıca şiddetli gastrointestinal sistem tutulumu olan grupta kompleman 3 düzeyinde değişiklik anlamlı daha yüksekti (p < 0,05). İzlemde %57,2'si ilk iki ayda olmak üzere 14 hastada nüks gelişti. Sonuç: IgA vasküliti genellikle kendi kendini sınırlayan, çocukluk çağının en sık vaskülitidir. Gastrointestinal sistem tutulumu erken dönem prognozu belirlediği için şiddetli gastrointestinal sistem tutulumu ile ilişkili faktörleri belirlemek önemlidir. Kompleman düzeyindeki değişiklikler ve hematüri şiddetli gastrointestinal sistem tutulumunun belirleyicisi olabilir. Ancak daha geniş vaka serileri ve çok merkezli çalışmalar ile bu sonuçların desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Immunoglobulin A vasculitis is the most common systemic vasculitis of childhood with skin, joint, renal and gastrointestinal involvement. While long-term prognosis is associated with renal involvement, gas- trointestinal system involvement in the acute phase determines morbidity and mortal- ity. In this study, we aimed to evaluate the demographic, clinical and laboratory characteristics of patients with IgA vasculitis with gastrointestinal system involve- ment and to determine the risk factors for severe gastrointestinal system involve- ment. Materials and Methods: Between January 1, 2015 and December 31, 2020, the medical records of 148 patients with IgA vasculitis and gastrointestinal system involvement who were followed up for at least 6 months in the Pediatric Rheumatol- ogy Clinic were retrospectively reviewed. Demographic characteristics, symptoms at presentation, time of onset, course of gastrointestinal involvement, laboratory find- ings and imaging results, treatments, presence of recurrence, and biopsy results were recorded. Results: The mean age of the 148 patients (male/female: 1.3/1) included in the study was 7.8 ± 3.6 years. 74.3% of patients were under 10 years of age. 65 (43.9%) of the patients had a history of infection prior to the disease. The disease was distributed over four seasons, with 58.1% in the fall and winter seasons. All pa- tients had skin and gastrointestinal system involvement; 3% had renal involvement, 55.4% had joint involvement and 10% had testicular involvement. The most common gastrointestinal symptoms were abdominal pain and nausea and vomiting. At the time of diagnosis, C-reactive protein was elevated in 69.5%, erythrocyte sedimenta- tion rate in 39.5% and antistreptolysin O in 27.7%. The most common finding on abdominal ultrasonography was thickening of the intestinal wall in 84 patients (56.8%). On clinical suspicion for familial Mediterranean fever, genetic analysis was performed in 60 patients (40.5%) and significant mutations were found in 28 patients (46.7%). There was no significant difference between 48 patients (32.4%) with severe gastrointestinal tract involvement and 100 patients (67.6%) with mild to moderate gastrointestinal tract involvement in terms of age at diagnosis, gender, time of presentation, season of onset, and history of infection (p > 0.05). While there was no significant difference between the two groups in terms of joint and testicular in- volvement (p > 0.05), haematuria was more common in severe gastrointestinal sys- tem involvement (p < 0.05). In addition, alterations in complement 3 levels were significantly higher in the group with severe gastrointestinal tract involvement (p < 0.05). Recurrence occurred in 14 patients, 57.2% in the first two months of follow- up. Conclusion: IgA vasculitis is the most common vasculitis of childhood, usu- ally self-limiting. Since gastrointestinal tract involvement determines the early prog- nosis, it is important to identify factors associated with severe gastrointestinal tract involvement. Alterations in complement levels and haematuria may be predictors of severe gastrointestinal system involvement. However, these results need to be sup- ported by larger case series and multicentre studies.