Covid 19 aşısının maternal, perinatal ve neonatal sonuçlara etkisinin değerlendirilmesi ve covid 19 aşısı olmayanların sonuçlarıyla karşılaştırılması
To evaluate the effects of the Covid-19 vaccine on maternal, neonatal and perinatal outcomes and to compare the results with those who did not receive the Covid-19 vaccine.
- Tez No: 786405
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESENGÜL TÜRKYILMAZ ŞENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 hastalığı, Covid-19 aşısı, gebelik, immünizasyon, obstetrik ve fetal etkiler, Covid-19 disease, Covid-19 vaccine, pregnancy, immunization, obstetric and fetal effects
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Covid-19 aşının maternal, neonatal ve perinatal sonuçlara etkisinin değerlendirilmesi ve Covid-19 aşısı yaptırmayanlar ile sonuçların karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel nitelikte retrospektif gözlemsel çalışmamız için Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde antenatal poliklinikleri ve yüksek riskli olmayan travay birimimizde tanı takip ve tedavileri planlanmış,Aralık 2020-Aralık 2021 tarihleri arasına ait 1500 gebe verisi hasta kayıt sisteminden retrospektif olarak taranmıştır. Çoğul gebelikler, Covid-19 geçirme öyküsü olan gebeler, aşılanma durumu bilinmeyen gebeler, gebelik takip bilgileri bilinmeyen hastalar çalışma dışında tutulmuştur. Çalışmaya uygunluk kriterlerini sağlayan 500 gebe analiz edilmiştir. Tüm katılımcılara bilgilendirilmiş onam formu imzalatılmıştır. Aşı olan ve olmayan grup arasında maternal sosyodemografik özellikler ve laboratuvar sonuçları bazı maternal, perinatal ve neonatal sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Daha sonra da anlamlı çıkan sonuçlar açısından aşı türüne göre karşılaştırmalar yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen gebelerden 300'ü (% 60) Covid-19 a karşı bağışıklamada aşı olmamış, 200'ü (%40) aşı olmuştu. Çalışmaya dahil edilen ve aşı olan 200 gebenin 53'ü (%26,5) Sinovac-CoronaVac, 147'si (%73,5) Pfizer-BioNTech (BNT162b2 mRNA) aşısı olmuştur. Aşı olan katılımcıların BMI (p0,05). Sinovac-CoronaVac aşısı olanların INR değeri Pfizer-BioNTech(BNT162b2 mRNA) aşısı olanların INR değerinden anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p=0,019). Ancak aşı olan ve olmayan grupta tüm laboratuvar değerleri normal aralıkta saptanmıştır. Sonuç: Covid-19 aşısının gebelik döneminde uygulanması olumsuz maternal, neonatal ve perinatal sonuçlara neden olmamaktadır. Ancak bu bilginin genel kabul edilebilirliğinin artması ve yaygınlaşması için daha geniş popülasyonlar üzerinde yapılmış çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the effects of the Covid-19 vaccine on maternal, neonatal and perinatal outcomes and to compare the results with those who did not receive the Covid-19 vaccine. Materials and Methods: For our cross-sectional retrospective observational study, antenatal outpatient clinics of Health Sciences University Ankara Bilkent City Hospital Gynecology and Obstetrics clinic and diagnosis, follow-up and treatment were planned in our non-high-risk labor unit, and 1500 pregnant data between December 2020 and December 2021, obtained from the patient registry system, was reviewed retrospectively. Multiple pregnancies, pregnant women with a history of Covid-19, pregnant women with unknown vaccination status, and patients with unknown pregnancy follow-up information were excluded from the study. 500 pregnant women who met the eligibility criteria fort he study were analyzed. An informed consent form was signed by all participants. Some maternal, perinatal and neonatal outcomes were compared between the vaccinated and unvaccinated groups. Then, comparisons were made according to the type of vaccine in terms of significant results. Results: Of the pregnant women included in the study, 300 (60%) were not vaccinated against Covid-19, and 200 (40%) were vaccinated. Of the 200 pregnant women included in the study and vaccinated BNT162b2 mRNA) vaccine. The mean BMI (p0.05). The INR value of those vaccinated with Sinovac-CoronaVac was found to be significantly higher than the INR value of those received Pfizer-BioNTech (BNT162b2 mRNA) vaccine (p=0.019) However, all laboratory values were within the normal range in the vaccinated and unvaccinated groups. Conclusion: Administration of Covid-19 vaccine during pregnancy does not cause adverse maternal, neonatal and perinatal outcomes. However, studies on larger populations are needed to increase the general acceptability and dissemination of this information.