Determinatıon of the anti-cancer effect of verteporfin in TCAM-2 human seminoma cells
Verteporfinin TCAM-2 insan seminoma hücrelerinde kanser önleyici etkisinin belirlenmesi
- Tez No: 786463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN YABA UÇAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: İnsan testis dokusu, Seminoma, TCam-2, Hippo, Verteporfin, Human testis tissue, Seminoma, TCam-2, Hippo, Verteporfin
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Testis kanseri, genç erkeklerde en sık görülen katı organ malignitesidir. Hippo sinyal yolağı, organ boyutu, doku homeostazı ve kanser gelişiminde çok önemli rollere sahip, oldukça korunmuş bir sinyal yolağıdır. Verteporfin, antikanser tedavisinde önemli rollere sahip bir Hippo sinyal yolağı inhibitörüdür. Bu çalışmada, verteporfinin TCam-2 insan seminoma hücreleri üzerinde anti-kanser etkisi olabileceğini varsaydık. Bu nedenle çalışmanın amacı, farklı doz ve konsantrasyonlarda verteporfin uygulamasının TCam-2 hücrelerinde proliferasyon, migrasyon ve apoptoz sürecine etkisinin araştırılmasıdır. Testis, embriyonal karsinom ve seminom dokularında Hippo sinyal yolağı protein ekspresyonu, immünohistokimya ile belirlendi. TCam-2 hücrelerine, 24, 48 ve 72 saat boyunca farklı konsantrasyonlarda verteporfin (1, 5, 10, 20 ve 40 µM) uygulandı. Hippo sinyal yolağı protein ve mRNA seviyeleri ile bu proteinlerin lokalizasyonu araştırıldı. Verteporfinin hücre migrasyonu, proliferasyonu ve apoptoz üzerindeki etkisi de değerlendirildi. Testis, embriyonal karsinom ve seminom dokularında, Hippo sinyal yolağı proteinlerinin diferansiyel olarak lokalize olduğu tespit edildi. İn vitro, verteporfin tedavisinin süresi ve dozu arttıkça, Hippo sinyal yolağı protein seviyeleri azaldı ve mRNA seviyeleri değişmeden kaldı. TCam-2 hücrelerinde, çekirdekte lokalize olan Hippo sinyal yolağı proteinleri, verteporfin dozuna bağlı olarak sitoplazmaya yer değiştirmiştir. Verteporfin, doza bağlı olarak in vitro hücre proliferasyonu, migrasyonu ve hücre canlılığını azaltmış, apoptozu ise arttırmıştır. Sonuç olarak, Hippo sinyal yolağı ve verteporfin ilişkisinin, hücre proliferasyonu, canlılığı, göçü ve apoptoz süreçlerini etkileyerek seminoma için terapötik bir hedef olabileceğini öneriyoruz. Seminomun altında yatan mekanizmayı ve Hippo sinyal yolunun tedavideki rolünü daha iyi anlamak ve seminoma terapileri hakkında yeni bilgiler edinmek için daha fazla in vivo ve in vitro seminoma çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Testicular cancer is the most common solid organ malignancy in young men. The Hippo pathway is a highly conserved signaling pathway with crucial roles in organ size, tissue homeostasis, and cancer development. Verteporfin is an inhibitor of Hippo pathway with promising roles in anticancer therapy. In the thesis study, we hypothesized that verteporfin may have anti-cancer effect on TCam-2 human seminoma cells. Therefore, the aim of the study was to investigate the effect of verteporfin treatment at different doses and concentrations on the proliferation, migration and apoptosis process in TCam-2 cells. Hippo signaling pathway protein expression in testis, embryonal carcinoma and seminoma tissues was determined by immunohistochemistry staining. TCam-2 cells were treated with different concentrations of verteporfin (1, 5, 10, 20 and 40 μM) for 24, 48 and 72 h. Protein and mRNA levels of Hippo pathway proteins, as well as their localization were investigated. Effect of verteporfin on cell migration, proliferation and apoptosis were also evaluated. In human testis, embryonal carcinoma and seminoma tissues, Hippo pathway proteins were detected as specifically and differentially localized. In vitro, as the duration and dose of verteporfin treatment increased, the level of the Hippo pathway proteins decreased, and mRNA levels remained unchanged. We also showed that Hippo signaling pathway proteins localized in the cell nucleus were translocated to cytoplasm depending on the increasing dose of verteporfin in TCam-2 cells. Verteporfin decreased the cell proliferation, migration and cell viability, as well as increased the apoptosis in TCam-2 human seminoma cells depending on the dose. In conclusion, we suggest that the Hippo pathway and verteporfin relationship may be a therapeutic target for seminoma by affecting cell proliferation, viability, migration and apoptosis processes. Further in vivo and in vitro studies are needed to better understand the underlying mechanism of seminoma and the role of Hippo pathway to earn new insights on the seminoma therapies.