Sabit apareylerle tedavi gören ortodontik hastalarda mobil aktif hatırlatıcıların kooperasyona etkisi
The effect of mobile active reminders on cooperation in orthodontic patients treated with fixed appliances
- Tez No: 786478
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN CAMCI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Aktif hatırlatıcılar, Kooperasyon, Sabit Ortodontik Tedavi, Active reminder, Cooperation, Fixed Orthodontic Treatment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Belirli zaman aralıklarında video/multimedya görüntüleri(tedavi sonunu simüle eden fotoğraflar) veya metin mesajı şeklinde gönderilen hatırlatıcıların ortodontik hastaların kooperasyonuna etkisini Sınıf II intermaksiller elastik kullanımı, oral hijyen ve braket kopma insidansı açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesi, ayrıca aktif hatırlatıcıların hasta kooperasyonuna, motivasyonuna ve tedavi başarısına hangi düzeyde katkıda bulunduğunun araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Üniversitemizde tedavi gören 175 ortodonti hastası seçilmiştir. Hastalar üç ana grubu ayrılmış ve gruplar kendi içlerinde üç alt grupta incelenmiştir. Grup 1 ağız hijyeni , grup 2 braket kopma insidansı, grup 3 sınıf II intermaksiller elastik kullanımı olarak belirlenmiştir. Bu gruplarda bulunan hastalar üç alt grupta incelenmiş ve metin mesajı gönderilen grup, video mesajı gönderilen grup, ve kontrol grubu olarak ayrılmıştır. Katılımcılara haftanın iki günü önceden düzenlenmiş mesajlar gönderilmiştir. Ağzı hijyeni PI ve GI kullanılarak, braket koparma insidansı kontrol randevularında kaydedilerek ve sınıf II elastik kullanımı 3 boyutlu ağız içi tarayıcılardan elde edilen dijital modeller kullanılarak değerlendirilmiştir. Gruplar arası anlamlı bir farklılık olup olmadığı Kruskal Wallis ve Tek Yönlü Varyans Analizi ile grup içi kıyaslamalar ise Friedman testi ile incelenmiş ve farklar Bonferroni testi ile kıyaslanmıştır. Bulgular: Ağız hijyeni değerlendirilen grubun üç alt grubu arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Braket koparma insidansı açısından değerlendirlen grupta metin mesajı gönderilen grubun üç alt grubu arasında anlamlı fark bulunmadı. Sınıf II intermaksiller elastik kullanımında metin mesajı gönderilen grupta T1 ve T2 zamanlarında anlamlı fark bulundu. Sonuç: Çalışmamızda; 1) Mobil aktif hatırlatıcıların ağız hijyenini iyileştirme üzerine etkisi yoktur. 2) Mobil aktif hatırlatıcıların sınıf II elastik kullanımı üzerine etkisinde metin mesajı ve video mesajı hatırlatıcılarının kısmi zaman aralıklarında etkili olduğu bulundu. 3) Mobil aktif hatırlatıcıların braket kopma insidansının üzerine etkisi yoktur. Ancak grup içi karşılaştırmalara bakıldığında kısmi zaman aralıklarında metin mesajı hatırlatıcılarının etkili olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the effects of reminders sent as video/multimedia images (photos simulating the end of treatment) or text messages at certain time intervals on the cooperation of orthodontic patients in terms of Class II intermaxillary elastic use, oral hygiene and incidence of bracket break. In addition, it was aimed to investigate to what extent active reminders contribute to patient cooperation, motivation and treatment success. Material and method: 175 orthodontic patients treated at our university were selected. The patients were divided into three main groups and the groups were examined in three subgroups. Group 1 was determined as oral hygiene, group 2 as bracket rupture incidence, group 3 as class II intermaxillary elastic use. The patients in these groups were examined in three subgroups and divided into the text message group, the video message group, and the control group. Specific messages were sent to the participants twice a week. Oral hygiene was assessed using PI and GI, incidence of bracket break off was recorded at control appointments, and use of class II elastic was evaluated using digital models obtained from 3D intraoral scanners. Kruskal Wallis and One-Way Analysis of Variance, in-group comparisons were examined with Friedman test and differences were compared with Bonferroni test. Results: There was no significant difference between the three subgroups of the group whose oral hygiene was evaluated. There was no significant difference between the three subgroups of the text message group in the group evaluated in terms of bracket break incidence. In the use of Class II intermaxillary elastic, a significant difference was found between T1 and T2 times in the text message group. Conclusion: In our study; 1) Mobile active reminders have no effect on improving oral hygiene. 2) Text message and video message reminders were found to be effective at partial time intervals in the effect of mobile active reminders on class II elastic use. 3) Mobile active reminders have no effect on the incidence of bracket break off. However, when looking at in-group comparisons, it was found that text message reminders were effective at partial time intervals.