Ailevi Hiperkolesterolemili Hastalarda Sağlık Okuryazarlığının Öz Bakım Yönetimine Etkisi
The Effect of Health Literacy on Self-Care Management in Patients with Familial Hypercholesterolemia
  1. Tez No: 786527
  2. Yazar: MAKBULE ÇEPKEN KANLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ailevi hiperkolesterolemi, sağlık okuryazarlığı, öz bakım, hemşirelik, Familial hypercholesterolemia, health literacy, self care, nursing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ailevi Hiperkolesterolemili Hastalarda Sağlık Okuryazarlığının Öz Bakım Yönetimine Etkisi Amaç: Bu tez çalışması, ailevi hiperkolesterolemili hastalarda sağlık okuryazarlığının öz bakım yönetimine etkisinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişkisel tipteki araştırma; Ege Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Lipid Polikliniği'nde dahil edilme kriterlerine uyan 118 hasta ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri;“Hasta Tanıtım Formu”,“Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği”ve“Kronik Hastalıklarda Öz-Bakım Yönetimi Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler Statistical Package for Social Science (SPSS) 25.0 versiyon paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizi %95 güven aralığında (p0,05). Sonuç: Çalışma bulgularımıza göre; hastaların sağlık okuryazarlığı ve öz bakım yönetimi düzeyleri yüksek bulunmuştur. Sağlık okuryazarlığı ve öz bakım yönetiminin bazı demografik ve hastalık özelliklerinden etkilendiği saptanmıştır. Hasta grubumuzda sağlık okuryazarlığının öz bakım yönetimini etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Effect of Health Literacy on Self-Care Management in Patients with Familial Hypercholesterolemia Objectives: This study was carried out to determine the effect of health literacy on self-care management in patients with familial hypercholesterolemia. Materials and Methods: Descriptive and relational research; It was conducted with 118 patients who met the inclusion criteria at Ege University Health Practice and Research Center, Department of Cardiology, Lipid Polyclinic. The data of the research; It was collected using“Patient Information Form”,“Health Literacy Scale”and“Self-Care Management Scale in Chronic Diseases”. The data obtained from the research were analyzed with the Statistical Package for Social Science (SPSS) 25.0 version package program. The analysis of the data was evaluated at the 95% confidence range (p0.05). Conclusion: According to our study findings; patients' health literacy and self-care management levels were found to be high. It has been determined that health literacy and self-care management are affected by some demographic and disease characteristics. It was concluded that health literacy did not affect self-care management in our patient group.