Enerji verimliliğinin dış ticarete etkisi
The effect of energy efficiency on foreign trade
  1. Tez No: 786558
  2. Yazar: ECE GÜNEREN TÜTÜNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İhracata Dayalı Büyüme Hipotezi, Panel Eşbütünleşme, Enerji, Export-led growth hypothesis, Panel cointegration, Energy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
1960'ların başından itibaren hızlı ekonomik büyüme ve dünya pazarlarında rekabet edebilirlik birçok ülke için büyük önem kazanmış ve temel amaç haline gelmiştir. Döviz ihtiyacı, modernleşme ve kalkınmanın çeşitli gereksinimlerini karşılamak için her geçen gün arttığından, ihracat ödemeler dengesi üzerinde yükü azaltan ve istihdam yaratan çok büyük bir rol üstlenmeye başlamıştır. Bütün bunlardan dolayı ihracat ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki hem akademisyenler hem de politika yapıcılar için ilgi uyandıran konularından biri olmuştur. Aynı zamanda özellikle son yıllarda, enerji girdilerinin ekonomik büyümeyi büyük bir oranda arttırmakta olduğu, enerjinin gayrisafi yurtiçi hasıla üzerinde önemli bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanın amacı, iktisat literatüründe yer alan ihracata dayalı büyüme hipotezinin enerji üreten ve tüketen ülkeler için değerlendirilmesidir. Bu amaçla, 2000-2019 döneminde kırk üç ülke için enerji dengeleri baz alınarak gayrisafi yurtiçi hasıla ve ihracat arasındaki ilişkinin ampirik olarak incelenmesi panel eşbütünleşme analizi ile gerçekleştirilmiştir. Hem enerji ithal eden ülkeler hem de enerji ihraç eden ülkeler için ihracata dayalı büyüme hipotezinin geçerli olduğu ve uzun dönem ilişkisinin varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the early 1960s, rapid economic growth and competitiveness in world markets have gained great importance and become the main objective for many countries. As the need for foreign exchange increases day by day to meet the various requirements of modernization and development, exports have begun to play a major role in reducing the burden on the balance of payments and creating employment. Because of all these, the relationship between exports and economic growth has been one of the topics of interest for both academics and policy makers. At the same time, especially in recent years, it has been concluded that energy inputs have greatly increased economic growth and that energy has a significant impact on gross domestic product. The aim of this study is to evaluate the export-led growth hypothesis in the economics literature for energy producing and consuming countries. For this purpose, empirical analysis of the relationship between gross domestic product and exports, based on the energy balances for forty-three countries in the 2000-2019 period, was carried out with panel cointegration analysis. It has been determined that the export-led growth hypothesis is valid for both energy-importing and energy-exporting countries and that there is a long-term relationship.