Mantar yönetim tarzının örgütsel sessizlik üzerindeki etkisinde örgütsel sinizmin aracılık rolü
The mediating role of organizational cynicism in the effect of mushroom management style on organizational silence
- Tez No: 786610
- Danışmanlar: PROF. DR. KUBİLAY ÖZYER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mantar Yönetim, Sessizlik, Sinizm, Yönetim, Örgütsel Davranış, Mushroom Management, Silence, Cynicism, Management
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Örgütler için en önemli unsurlardan biri olan bilgi paylaşımı, örgütsel yönetimde başarının sağlanması açısından önemlidir. Mantar yönetim, çalışanları önemli bilgiler ve kararlar hakkında karanlıkta tutan ve onları yalnızca gerektiğinde bilgiye maruz bırakan bir yönetim tarzıdır. Bilgi paylaşımının yapılmadığı örgütlerde örgüte ve yönetimin etik ve adil kararlar alma yeteneğine dair güvensizlik duygusunu ifade eden örgütsel sinizm ve çalışanların örgüt için değerli olabilecek bilgi veya fikirlere sahip olsalar bile düşüncelerini saklamaları olarak açıklanan örgütsel sessizlik gibi birtakım örgütsel sorunlar görülebilir. Bu çalışmanın amacı, Ankara'daki özel bir eğitim kurumunda görev yapan öğretmenlerin mantar yönetim tarzı algılarının örgütsel sessizlik üzerindeki etkisinde örgütsel sinizmin aracılık rolünü araştırmaktır. Araştırma kapsamında değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için yapılan korelasyon analizleri sonucuna göre, mantar yönetim tarzı, örgütsel sessizlik ve örgütsel sinizmin birbirleri ile olan ilişkileri pozitif yönde ve yüksek düzeyde anlamlı olarak belirlenmiştir. Değişkenler arasındaki etkilere yönelik olarak yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre, mantar yönetim tarzının örgütsel sessizliği, mantar yönetim tarzının örgütsel sinizmi pozitif yönde ve anlamlı bir şekilde etkilediği saptanmıştır. Ayrıca, örgütsel sinizmin örgütsel sessizliği pozitif yönde ve anlamlı şekilde etkilediği anlaşılmıştır. Aracılık analizi sonucuna göre, mantar yönetim tarzının örgütsel sessizliğe etkisinde örgütsel sinizmin kısmi aracılık rolü bulunduğu belirlenmiştir. Mantar yönetim tarzının alt boyutları incelendiğinde, güç kaybı endişesinin ve katılımcı yönetim eksikliğinin örgütsel sessizlik üzerindeki etkisinde örgütsel sinizmin kısmi aracılık rolü oynadığı görülmüştür. Araştırma sonucunda, örgütlerde mantar yönetim tarzının benimsenmesinin sessizliğe yol açtığı ve örgütsel sinizmin de örgütsel sessizliği kısmen artırdığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar çerçevesinde araştırmanın yapıldığı okul yöneticilerine ve araştırmacılara yönelik birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Information sharing, which is one of the most important elements for organizations, is important in terms of ensuring success in organizational management. Mushroom management is a management style that keeps employees in the dark about important information and decisions and exposes them to information only when needed. In organizations where information sharing is not done, some organizational problems can be seen, such as organizational cynicism, which expresses a feeling of insecurity about the organization and the ability of management to make ethical and fair decisions, and organizational silence, which is explained as employees hiding their thoughts even if they have information or ideas that may be valuable for the organization. This study aims to investigate the mediating role of organizational cynicism in the effect of mushroom management style perceptions of teachers working in a private educational institution in Ankara on organizational silence. According to the results of the correlation analyzes made to determine the relationships between the variables within the scope of the research, the relationships between mushroom management style, organizational silence, and organizational cynicism were determined to be positive and highly significant. According to the results of the regression analysis for the effects between the variables, it was determined that the mushroom management style affected organizational silence positively and significantly more than it affected organizational cynicism. In addition, it has been understood that organizational cynicism affects organizational silence positively and significantly. According to the results of the mediation analysis, it was determined that organizational cynicism played a partial mediation role in the effect of mushroom management style on organizational silence. When the sub-dimensions of mushroom management style were examined, it was seen that organizational cynicism played a partial mediating role in the effect of loss of power and lack of participatory management on organizational silence. As a result of the research, it was determined that the adoption of the mushroom management style in organizations causes silence, and organizational cynicism partially increases organizational silence. Within the framework of these results, some suggestions were made for the school administrators and researchers where the research was conducted.