Periodontal hastalığa sahip bireylerde başlangıç periodontal tedavinin tükürük IL-6, IL-10 ve IL-17 seviyelerine etkisinin değerlendirilmesi
The effect of initial periodontal treament on salivary IL-6, IL-10 and IL-17 levels in patients with periodontal disease
  1. Tez No: 786661
  2. Yazar: BAHADIR KIRALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA KURU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: IL-6, IL-10, IL-17, periodontitis, tükürük, IL-6, IL-10, IL-17, periodontitis, saliva
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmada periodontitisli hastalarda başlangıç periodontal tedavinin (BPT) tükürük interlökin (IL)-6, IL-10 ve IL-17 seviyelerine etkisini belirlemek ve bu sitokinlerle klinik parametreler arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18 periodontal sağlıklı birey (S), 17 Evre 3 Derece B (P3B) ve 17 Evre 3 Derece C (P3C) periodontitis teşhisi konmuş hasta dahil edildi. Klinik parametreler tedaviden önce ve 3 ay sonra kaydedildi. Periodontitis gruplarına 4 seans BPT uygulandı. Tükürük örnekleri periodontitisli hastalardan tedavi öncesi ve sonrası 3. ayda olmak üzere 2 kez, S grubundan ise 1 kez alındı. Bu örneklerdeki IL-6, IL-10 ve IL-17 seviyeleri ELISA yöntemi ile tespit edildi. Bulgular: Başlangıç klinik parametreler periodontitis gruplarında S grubuna göre daha yüksekti (p0,05). Periodontitis gruplarında tedavi sonrası tükürük IL-6 ve IL-17 seviyelerinde anlamlı azalma görülürken (p0,05). Sonuç: Periodontitis hastalarında sağlıklı bireylere göre yüksek tükürük seviyesine sahip olan IL-6 ve IL-17'nin BPT'nin olumlu etkisiyle klinik parametrelerdeki azalmayla paralellik göstererek azalması, bu pro-enflamatuvar sitokinlerin periodontal hastalık belirteci olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to establish the effect of initial periodontal treatment (IPT) on salivary interleukin (IL)-6, IL-10 and IL-17 levels in periodontitis patients and to investigate the relation between clinical parameters and these cytokines. Material and Methods: The study population consisted of 18 periodontally healthy (H), 17 Stage 3 Grade B (P3B) and 17 Stage 3 Grade C (P3C) periodontitis patients. All clinical parameters were recorded before and 3 months after IPT. Four sessions of IPT was performed to periodontitis patients. Saliva samples were collected before and 3 months after treatment from periodontitis patients and once from healthy group. Salivary IL-6, IL-10, IL-17 levels were determined by ELISA. Results: At baseline, all clinical parameters of the periodontitis groups were higher than the H group (p0,05). While salivary IL-6, IL-17 levels decreased in periodontitis goups after IPT (p0,05). Conclusion: The levels of salivary IL-6, IL-17 which are higher in periodontitis group than healthy individuals decrease parallell to clinical improvements by IPT. This finding suggests that IL-6 and IL-17 may be used as markers for periodontal disease.