Hemşirelerin bireysel, mesleki ve çalişma ortami özellikleri ile örgütsel sinizm düzeylerinin iş motivasyonlarina etkisi
The effect of nurses' individual, occupational and work environment characteristics and organizational cynicism levels on work motivation
- Tez No: 786675
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN GÖKTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Nursing, Cynicism, Organizational cynicism, Job Motivation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çalışmanın amacı, hemşirelerin bireysel, mesleki ve çalışma ortamı özellikleri ile örgütsel sinizm düzeylerinin iş motivasyonlarına etkisini ortaya koymaktır. Bu tanımlayıcı ve ilişki arayıcı çalışma, Eylül 2019-Haziran 2020 tarihleri arasında, İstanbul ilinde bulunan 2 farklı özel hastanede ve 2 kamu hastanesinde görev yapan, kuruma oryantasyonunu tamamlamış (6 ay üzeri çalışan) ve veri toplama aracını doldurmaya gönüllü 850 hemşire ile yapılmıştır. Araştırmada veriler, hemşirelerin bireysel, mesleki ve çalışma koşulları özelliklerini belirleyen 20 soru ile“Örgütsel Sinizm Ölçeği ve Hemşire İş Motivasyonu Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde, tanımlayıcı analizler, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis ve Spearman Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Hemşirelerin, iş motivasyonlarının ortalamanın (59.18 ± 8.72) üzerinde olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin iş motivasyon puanları ile cinsiyet, medeni durum ve yaş grubu arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmazken; gelir düzeyi, eğitim durumu, çalışılan kurum, mesleki deneyim, kurumsal deneyim, birim deneyimi, pozisyon, kurumda devam etme niyeti, vardiya şekli, çalışma ortamı, hemşirelerle iletişim, diğer sağlık personelleriyle iletişim, yöneticiyle iletişim, kurumda terfi olanakları, ödüllendirme, sosyal imkanlar, iş yükü algısı ile istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of nurses' individual, occupational and work environment characteristics and organizational cynicism levels on work motivation. This descriptive and relational study was conducted between September 2019 and June 2020 with 850 nurses who worked at a 2 different private and 2 public hospital in Istanbul for at least six months and volunteered to participate in the study. The data were collected with the Nurses Job Motivation Scale (NJMS), the Organizational Cynicism Scale and the 20-item Questionnaire developed by the researcher to determine nurses'individual, occupational and working conditions. In the analysis of the data, descriptive analysis, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test (advanced analysis with the Bonferroni corrected Mann Whitney U test) and Spearman Pearson correlation analysis were used. It was determined that the work motivation of the nurses was above the average While there was no statistically significant correlation between the nurses' motivation of job score and the variables such as gender, age and marital status, a statistically significant correlation was determined between their motivation of job score and the variables such as income rate, educational status, institution worked in, total length of service, length of service in the institution, length of service in the unit, occupational position, intention to continue in the institution, type of shift, work environment, communication with nurses, communication with other health personnel, communication with the manager, promotion opportunities in the institution, rewarding, social opportunities and the perception of workload. A positive, strong and highly significant relationship was determined between the nursing work motivation and the total scale of organizational cynicism. In conclusion; organizational cynicism level negatively affects the work motivation of nurses. In order to increase the work motivation of nurses, it may be beneficial for nurse managers to develop strategies to reduce the organizational cynicism levels of their employees.