Modern sanatta kolaj ve öğesel parçalılık uygulamaları
Collage and elementary applications in modern art
- Tez No: 786711
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL MURAT YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim ve Baskı Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İlk çağlardan günümüze kadar uzanan süreçte oluşan resim sanatı, belki ihtiyaçtan, belki de estetik kaygılardan ve görsellik olarak yapılmaya çalışılmıştır. Endüstrileşme ile beraber gidilen Modern Çağ günlük yaşamda sürekli farklı ürünler getirirken, resim sanatçıları da bu farklılığı çalışmalarında kullanmaktan kendilerini alıkoyamamışlardır. Tam olarak bu hedeften yola çıkarak ilk olarak Kübizm'le sanat tarihine giren ve 20. yüzyıla adını yazdıran öğe parçacık kolaj teknikleri bu tezin konusunu oluşturmaktadır. Birçok kişinin bu alanla ilgili araştırmalarının hepsinde kolajın eğitimdeki yerinden bahsedildiği, kolajın resim sanatındaki etkisi hatta Türk sanatçıların bu teknikleri gerektiği kadar kullanmadığı gibi sonuçlar çıkmıştır. Kolaj sanatının etkileriyle mekânlarda sanat nesnesi haline çevrildiği görülmektedir. Nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bu çalışmada, literatür taramasına başvurulmuş, betimsel yöntem kullanılmıştır ve elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda durum tespiti (case study) yapılmıştır. Sonuç olarak kolaj tekniğinin ülkemizde ve modern sanatın merkezi konumunda olan farklı ülkelerde sıklıkla kullanılan bir yaklaşım olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The art of painting dating back to ancient times was perhaps tried to be made of necessity, or it was perhaps made for aestheticism and visuality. While the Modern Age, which was entered into through industrialization, brought more diverse products in daily life, painting artists could not keep themselves from using this diversity in their works of art. On the quite basis of this aim, the item, particle, and collage techniques that appeared in the history of art along with Cubism for the first time and left its mark on the 20th century are the subject of this thesis. In all of the research studies carried out on this subject by many people, it has been concluded that the place of collage in education is discussed but its effect on painting is not mentioned and the Turkish artists don't even use these tecniques enough. It has also been understood that the subject of transforming the space gradually into an art object through collage effect is not discussed much. In this study in which qualitative research methods were used, literature review was applied, descriptive method was used; and as a result of the evaluation of the data obtained, a case study (an assessment) was conducted. As a result, it has become evident that the collage technique emerged as an approach frequently used in Turkey and in different countries which are at the center of modern art.
Benzer Tezler
- Günümüz çağdaş Türk sanatında atık malzemelerden nesnenin sürdürülebilir sanat eserine dönüşüm süreci / asamblaj
In today's contemporary Turkish art transformation process of object from waste materials into sustainable work of art / assembly
GIYASETTİN GEZGİN
- Bilgisayar destekli kolaj tekniği ile yeniden üretimler
Reproductions with computer-aided collage technique
SERPİL SARI
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Güzel SanatlarGazi ÜniversitesiBileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF BAYTEKİN BALCI
- Modern sanatta malzemenin yaratıcı süreç oluşumunda meydana getirdiği pozitif ve negatif etkileşimler
The posi̇ti̇ve and negati̇ve i̇nteracti̇on materi̇al occurs i̇n creati̇ve process formati̇on i̇n modern art
GÖZDE ELİF ÖZÇAKMAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Güzel SanatlarAtatürk ÜniversitesiResim Ana Sanat Dalı
DOÇ. DR. AYÇA ALPER AKÇAY
- Modern-postmodern kent bağlamında form
Form in the context of modern-postmodern city
GÜLDEREN GÖRENEK
Sanatta Yeterlik
Türkçe
2013
Güzel SanatlarMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiResim Ana Sanat Dalı
PROF. HÜSNÜ KOLDAŞ
- Türkiye ve İran kültürlerinde modern sanatta kaligrafik soyutlamalar
Calligraphy of modern art in Turkish and İranian cultures
HOMA TAGHIBIGLOU
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Güzel SanatlarGazi ÜniversitesiBileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL BATIRBEK