Türkiye'de konuşulan Arap lehçeleri -Karşılaştırmalı bir inceleme-
Arabic dialects spoken in Turkey- a comparative study
- Tez No: 786714
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Arapları, Arapça, Lehçe, Harran, Hatay, Mardin, Siirt, Arabs of Turkey, Arabic, Dialect, Harran, Hatay, Mardin, Siirt
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 273
Özet
Türkiye'de yerleşik Arap vatandaşlarımızın konuştukları anadil Arapçaya ait lehçelerdir. Bu Arapça lehçelerini konuşan vatandaşlarımızın ataları M.Ö. II. yüzyıldan itibaren Arap yarımadasının kuzeyinden göç ederek Doğu ve güneydoğu Anadolunun verimli toprakları kabul edilen Mezopotamya'ya yerleşmişlerdir. Arap Tarihçilerinin el- Cezire olarak adlandırdıkları bu bölgenin önemli şehirleri Siirt-Muş-Diyarbakır-Mardin- Şanlıurfa ve Kilistir. İslāmi Fetihlerin genişlemesiyle Anadolu'ya gelen Arap varlığı zamanla artarak, Hatay bölgesini de içine alarak Adana ve Mersin illerimizin kırsalı dahil olmak üzere geniş coğrafyaya yayılmışlardır. Arapça Türkiye'de en çok konuşulan üçüncü dildir.Yüzyıllar boyunca birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Anadoluda çeşitli etnik guruplarla iç içe yaşayan Arap kökenli vatandaşlarımıza Türkiye Arapları da denilebilmektedir. Arap vatandaşlarımızın konuştukları Arapça sözlü kültür sayesinde yaşayabilmişse de çeşitli coğrafik ve sosyopolitik sebeplerden dolayı lehçelere ayrılmıştır. Günümüz koşulları nedenleriyle, yurdun çeşitli bölgelerine dağılmışlardır. Bu çalışmamızda Türkiye Araplarının konuştukları Arap Lehçelerinin dil ve üslup özellikleri, mevcut yazılı kaynaklardan elde edilen bilgiler incelendi. Arap vatandaşların yaşadığı bölgelere gidilerek sözlü kaynaklardan sesli ve yazılı notlar kayda geçirildi. Elde edilen tüm veriler karşılaştırılmalı incelenerek tezimize koyuldu.
Özet (Çeviri)
The native languages spoken by our Arab citizens residing in Turkey are dialects of Arabic. The ancestors of our compatriots speaking these Arabic dialects date back to BC. II. From the 19th century onwards, they migrated from the north of the Arabian Peninsula and settled in Mesopotamia, which is considered the fertile lands of Eastern and Southeastern Anatolia. The important cities of this region, which Arab Historians call el- Cezire, are Siirt-Muş-Diyarbakır-Mardin-Şanlıurfa and Kilis. The Arab presence that came to Anatolia with the expansion of the Islamic Conquests increased over time and spread to a wide geography, including the Hatay region, including the rural areas of Adana and Mersin provinces. Arabic is the third most spoken language in Turkey. Our citizens of Arab origin living together with various ethnic groups in Anatolia, which has hosted many civilizations for centuries, can also be called Turkish Arabs. Although the Arabic spoken by our Arab citizens has survived thanks to the oral culture, it has been divided into dialects due to various geographical and sociopolitical reasons. Due to today's conditions, they are scattered in various parts of the country. In this study, the language and stylistic features of the Arabic dialects spoken by the Arabs of Turkey and the information obtained from the existing written sources were examined. Voice and written notes were recorded from oral sources by going to the regions where Arab citizens lived. All the obtained data were analyzed comparatively and put into our thesis.