İbrahim el-vaeli şiirindeki paradoks (üslup çalışması)
المفارقة في شعر ابراهيم الوائلي (دراسة أسلوبية)
- Tez No: 786719
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF GEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili. Belagat. Üslûb, Paradoks, Dilbilim, İbrahim el-Vaeli, Arabic Language. Al-Balagah (Rhetoric). Style. Paradox. Linguism, Ibrahim Al-Waeli
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
İbrahim El-Vaeli'nin Şiirinde Mufâraka (Paradoks), Üslup Çalışması Edebî çalışmalar arasında“dil ve üslup”araştırmaları, bütün renkleriyle edebi metnin gelişmesi ve beslenmesi için vazgeçilemez bir gerekliliktir ve geniş bir alanı kapsamaktadır. Modern dil öğretim yöntemleri sahip oldukları bütüncül yaklaşım nedeniyle, edebî metinlerin gerçek anlamını ortaya çıkarma konusunda, edebi ve modern metin araştırmalarının da uzak kalamayacağı bir görev ifa etmektedir. Bu tez, Al-Waeli'nin dünya vizyonunu genişletmesini de sağlayan sanatsal bir strateji olarak şiirindeki güzelliği oluşturan pek çok üslûb paradokslarını konu ediniyor. Ancak bu araştırmanın önemi, araştırmacının da bu tezinde benimsediği modernliğin yanı sıra, ayrıca şairin, paradoksları farklı unsurlar ve referanslar kullanarak edebî ürünlerini formüle ederken benimsediği yeni ve modern yöntemde yatmaktadır. Şairin bu yöntemi, müzikal veya retorik, birçok dilsel çağrışım taşıyan ve yüksek sanatsal değere sahip şiirlerini meydana getiren retorik bir anlatım üslûbudur. Çalışmada benimsenen tarz ise analitik üslup yöntemidir. Çünkü bu tür çalışmalarda araştırmacının şairin divanında bulduğu paradoksları ortaya çıkarmak ve üslup açısından çözümlemesini sağlamak için en uygun yöntem budur. Çalışmanın ulaştığı en önemli sonuçlardan bazıları; şairin geçen yüzyılda yetmişli yılların en önemli şairlerinden biri, ayrıca onun kendi döneminde sadece Irak düzeyinde değil, aynı zamanda bütün Arap aleminde de şiirin en önemli öncülerinden biri olduğunun tespit edilmesidir. Bu da şairimizin şiirinde, çok farklı ve ayırt edici derecede büyük bir dilsel mirasa, yüksek belagat, ince üslûba, harika bir sanatsal yapıya ve tasvir diline sahip olmasından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Paradox In The Poetry Of Ibrahim Al-Waeli, A Stylistic Study The linguistic and stylistic studies are among the literary studies that took a wide scope until it became the indispensable necessity for the development and nourishment of the“literary text”in its various colors. Modern language teaching methods, due to their holistic approach, perform a task that literary and modern text research cannot stay away from in revealing the true meaning of literary texts. This message included many contents of stylistic paradox that attracted the beauty in Al-Waeli's poetry as an artistic strategy that enables him to extend his vision of the world. However, the importance of the research lies in the modernity of this type of study adopted by the researcher, as well as the new method adopted by the poet in formulating his literary output by employing and including paradox with different elements and references and in a new rhetorical style that made his poetic texts of high artistic value carrying many linguistic connotations be it musical or rhetorical. As for the approach adopted in the study, it is the analytical stylistic approach. Because it is the appropriate approach in this type of study, in order to enable the researcher to reveal the paradoxes he found in the poet's diwan and analyze them stylistically. The most important findings of the study are that the poet was one of the most prominent poets of the seventies of the last century and a pioneer of poetry in that era, not only at the level of Iraq, but also at the local and Arab levels. This is due to what distinguished this great linguistic heritage in the poet's poetry, from high eloquence, fine style, wonderful artistic construction, and linguistic portrayal in a distinctive style.