Sınıf öğretmenlerinin dijital okuryazarlık durumlarının incelenmesi
Investigation of digital literacy levels of primary school teacher
  1. Tez No: 786727
  2. Yazar: CANSU KALINKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ANILAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuryazarlık, Dijital Okuryazarlık, Sınıf Öğretmenleri, Literacy, Digital Literacy, Classroom Teachers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu araştırmada sınıf öğretmenlerinin dijital okuryazarlık durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada karma araştırma deseni kullanılmış olup araştırmanın nicel verileri Erciş/Van'daki devlet okullarında görev yapan 306 sınıf öğretmenine uygulanan kişisel bilgi formu ve“Dijital Okuryazarlık Ölçeği”ile, nitel veriler ise 10 sınıf öğretmeni ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Bulgular: Araştırmada kişisel bilgi formu ve“Dijital Okuryazarlık Ölçeği ile elde edilen nicel verilere yapılan analizlerde öğretmenlerin dijital okuryazarlık durumlarının ”İyi“ düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Genç öğretmenlerin yaşlı öğretmenlere göre, erkek öğretmenlerin kadın öğretmenlere göre ve mesleki kıdemi düşük öğretmenlerin daha kıdemli öğretmenlere göre dijital okuryazarlık durumlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. İlçe merkezinde görev yapan öğretmenlerin dijital okuryazarlık durumlarının köy/mezrada görev yapan öğretmenlere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca eğitim düzeyi yüksek olan öğretmenlerin dijital okuryazarlık düzeyinin de yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmada 306 öğretmen arasından gönüllü olan 10 öğretmenden yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilen nitel verilerin analizi sonucunda da aşağıdaki bulgulara ulaşılmıştır. Buna göre öğretmenlerin neredeyse tamamı dijital okuryazarlığı ”Dijital Ortamlardaki (Tablet, Bilgisayar, Telefon, Mobil Cihaz vb.) Bilgilere Erişim, Bu Bilgilerin Okunması, Yazılması, Anlaşılması, Yorumlanması vb.“ şeklinde tanımlarken sadece bir öğretmen ”Eğitim ile Teknolojinin Entegrasyonu“ şeklinde tanımlamaktadır. Öğretmenlerin çoğu kendilerini tam bir dijital okuryazar olarak görmektedir ve bunun nedeni olarak ”Hem Özel Yaşantılarında Hem De Meslek Yaşantılarında Dijital Ortamları Çok Fazla Kullanmaları"nı göstermektedir. Sonuç ve Öneriler: Elde edilen sonuçlara göre öğretmenlerin dijital okuryazarlık durumlarının iyi düzeyde olduğu bulunmuştur. Bu durumun daha da iyi olması için öğretmen adaylarına dijital okuryazarlık becerileri kazandıracak bir öğretim programının uygulanmasının önemli olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Purpose: In this study, it was aimed to examine the digital literacy status of classroom teachers. Method: In this study, a mixed research design was preferred and in quantitative section of the study a questionnaire form consists of personal information form and“Digital Literacy Scale”was applied to 306 primary school teachers working in public schools in Erciş / VAN. In addition, 10 teachers were interviewed. Results: According to the analyzes made, it was determined that the digital literacy levels of the teachers were at a“Good”level. It has been observed that younger teachers have higher digital literacy levels compared to older teachers, male teachers than female teachers, and teachers with low professional seniority compared to more senior teachers. It was observed that the digital literacy levels of the teachers working in the district center were higher than the teachers working in the village / hamlet. In addition, it has been observed that teachers with higher education levels have higher digital literacy levels. In the qualitative analysis part, some results were obtained because of the analysis of the data obtained from the 10 teachers who volunteered among the 306 teachers. Almost all of the teachers use digital literacy as“Accessing Information in Digital Environments (Tablet, Computer, Phone, Mobile Device, etc.), Reading, Writing, Understanding, interpreting this Information, etc.”while only one teacher defines it as“Integration of Education and Technology”. Most of the teachers consider themselves to be fully digital literate and the reason for this is their“Excessive Use of Digital Media in Both Private and Professional Life”. Conclusion and Suggestions: According to the results, the digital literacy level of teachers was found to be at a good level. In order for this level to be even better, it is considered important to implement a curriculum that will provide prospective teachers with digital literacy skills.