Eu2O3, Ho2O3 ve Tb4O7 katkılı Bi2O3 elektrolit malzemenin yapısal ve elektriksel özelliklerinin araştırılması
Investigation of the structural and electrical properties of Eu2O3, Ho2o3 and Tb4O7 doubled Bi2O3 electrolyte material
  1. Tez No: 786948
  2. Yazar: SİBEL CERİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BUKET SAATÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Faz geçişi, İyonik iletkenlik, Elektriksel aktivasyon, X-ışını kırınımı, Katyon polarizasyonu, Phase transition, Ionic conductivity, Electrical activation, energy X–ray diffraction, Cation polarizability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, ortam atmosferindeki katı hal reaksiyonları, Ho–Tb–Eu ortak katkılı Bi2O3 katı seramik toz çözeltileri üretmek için kullanıldı. Tüm numuneler, oda sıcaklığında oluşturulan XRD modellerine göre kübik δ fazı ile stabilize edildi. Kırınım deseni üzerindeki ana zirve (111), toplam katkı konsantrasyonu arttıkça ve ortalama kristal boyutu da küçüldükçe daha büyük açılara kaydı. Sıcaklığa dayalı DTA eğrilerinde ne endotermik ne de ekzotermik bir pik görülememiştir. Bu, tekdüze ısıtma döngüsü sırasında hiçbir faz geçişinin gerçekleşmediğini gösterir. İletkenlik ölçüm sonuçlarına göre 5Eu5Tb15Ho numunesi 750◦C'de en yüksek iletkenliğe 0,288 S/cm ve 0,19 eV ile en düşük aktivasyon enerjisine sahip olmuştur. FE–SEM görüntüleri, numune 5Eu5Tb15Ho ve Ho bakımından zengin numunelerin tane boyutunun yüzey boyunca tekdüze olmadığını ve katkı maddesi konsantrasyonu arttıkça tane sınır çizgisinin hızla değiştiğini ortaya çıkardı.
Özet (Çeviri)
In this study, the solid–state reactions in the ambient atmosphere were used to produce Ho–Tb–Eu co–doped Bi2O3 solid ceramic powder solutions. All samples were stabilized with the cubic δ–phase, according to XRD patterns generated at room temperature. The main peak (111) on the diffraction pattern shifted to larger angles as the total dopant concentration increased, and the average crystal size decreased as well. On the temperature–based DTA curves, neither an endothermic nor an exothermic peak could be seen, indicating that no phase transition took place during the uniform heating circle. According to the conductivity measurement results, sample 5Eu5Tb15Ho had the highest conductivity of 0.288 S/cm at 750 ◦C and the lowest activation energy of 0.19 eV. The FE–SEM images revealed that the grain size of sample 5Eu5Tb15Ho and Ho–rich samples was not uniform across the surface, and the grain boundary line changed rapidly as the dopant concentration increased.