Bisküvi üretim teknolojisi ve Türkiye'de bisküvi sanayinin problemleri ile çözüm önerileri
Biscuit production technology and the problems of biscuit industry in Turkey with solution proposals
- Tez No: 78694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMAN TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bisküvi, kraker, gofret, kek, Türkiye'de bisküvi sanayii, bisküvilik buğday, bisküvilik un, bisküvi yapım teknolojisi, Biscuit, cracker, wafer, cake, biscuit industry in Turkey, biscuit wheat, biscuit flour, biscuit production technology
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİSKÜVİ ÜRETİM TEKNOLOJİSİ VE TÜRKİYE'DE BİSKÜVİ SANAYİİNİN PROBLEMLERİ İLE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Emine Nur Herken Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Bölümü Danışman: Doç. Dr. Selman TÜRKER 1998, 89 sayfa Jüri: Prof. Dr. Adem ELGÜN Prof. Dr. Muharrem CERTEL Doç. Dr. Selman TÜRKER Bu çalışmada, bisküvi üretim teknolojisi ile birlikte ülkemiz bisküvi sektörü çeşitli yönleriyle araştırılmıştır. Kapasite ve üretim miktarları, maliyet unsurları, ithalat, ihracat, üretimde kullanılan hammaddeler ve uygulanan teknolojiler incelenmiştir. Bisküvi sanayiinin karşılaştığı sıkıntıların başlıcaları; teknoloji, eleman, pazarlama, finansman ve üretim problemleri olarak belirlenmiştir. Problemlerin beraberinde çeşitli çözüm önerileri verilmiştir. Bisküvi sektöründeki fabrikaların her aşamada kaliteye önem vermeleri, pazarlamada yeni politikalar belirlemeleri gerekmektedir. Sektörün, ülkemize gerek işsizlik sorununun çözümü açısından, gerekse ekonomik açıdan sağladığı katkılar büyüktür. Bunun yanında devletin halihazırda uyguladığı bazı ekonomik ve ticari politikaların değiştirilmesi mümkün olursa, sektörün gelişimine katkıda bulunulmuş olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis Emine Nur Herken Selçuk Üniversty Graduate School of Natural and Applied Science Department of Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Selman TÜRKER 1998, 89 page Jury: Prof. Dr. Adem ELGÜN Prof. Dr. Muharrem CERTEL Assoc. Prof. Dr. Selman TÜRKER In this study, general biscuit production technology and Turkey's biscuit technology was investigated. Capacity and production amounts, costs, import, export, substances used in production and production technology were investigated. The main problems faced by biscuit industry were determined as technology, worker, financial problems and production problems. Various solution proposals were given with problems. Factories in biscuit sector must pay attention to quality for each step, must determine new sale politics. There are many suplements of the sector for both solutions to the unemployment and also economically. By this fact, if some of goverments economic and commercial politics are possible to be changed there will be a good suplement for sector's development. i