Pandemi döneminde üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyleri ile beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the physical activity levels and nutrition habits of university students during the pandemic period
  1. Tez No: 786976
  2. Yazar: RIDVAN ALP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR BÜYÜKİPEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi dönemi, fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, üniversite öğrencileri, Pandemic period, physical activity, healthy eating, university students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın amacı pandemi dönemi üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyleri ile beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu çalışmada nicel gözleme dayalı betimsel (tarama) araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü öğrencileri ve Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini evrenden tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen 300 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin kişisel özelliklerini ölçmek için“Kişisel Bilgi Formu”, fiziksel aktivite düzeyini ölçmek amacıyla“Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu”(IPAQ short form) ve sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarını belirleyebilmek için Sağlıklı Beslenmeye ilişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) kullanılmıştır. Analizlerde; bağımsız örneklem T testi, Pearson Korelasyon testi tek yönlü varyans analizi (Anova) testi, Tukey post hoc testi ve Tamhane's post hoc testleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda: üniversite öğrencilerinin cinsiyet değişkenine göre fiziksel aktivite met toplam ve alt boyutları, sağlıklı beslenme toplam ve alt boyutları arasında anlamlı farklılık olmadığı, sınıf değişkenine göre yürüyüş fiziksel aktivite, beslenmeye yönelik duygu alt boyutlarında anlamlı farklılık olmadığı, gelir düzeyi değişkenine göre şiddetli fiziksel aktivite, orta fiziksel aktivite, yürüyüş fiziksel aktivite, fiziksel aktivite met toplam, beslenme hakkında bilgi, beslenmeye yönelik duygu ve olumlu besleme alt boyutları arasında anlamlı farklılık olmadığı tespit edilirken, sınıf değişkenine göre şiddetli fiziksel aktivite, orta fiziksel aktivite, fiziksel aktivite met toplam, beslenme hakkında bilgi, olumlu beslenme alt boyutları ve sağlıklı beslenme toplam arasında anlamlı farklılık olduğu, gelir düzeyi değişkenine göre olumlu beslenme alt boyutu ve sağlıklı beslenme toplam arasında anlamlı farklılık olduğu ve barınma değişkenine göre kötü beslenme alt boyutu ve sağlıklı beslenme toplam arasında anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fiziksel aktivite met toplam ve alt boyutları ile sağlıklı beslenme toplam, beslenme hakkında bilgi, olumlu beslenme alt boyutları arasında anlamlı pozitif bir ilişkiye rastlanırken, fiziksel aktivite met toplam ve alt boyutları ile beslenmeye yönelik duygu ve kötü beslenme alt boyutları arasında anlamlı negatif bir ilişkiye rastlanmıştır. Cinsiyet, gelir düzeyi, barınma ve sınıf değişkenine göre fiziksel aktivite met toplam ve sağlıklı beslenme toplam arasındaki ilişki incelenmiş ve aralarında anlamlı pozitif bir ilişkiye rastlanmıştır. Türkiye'de iki üniversitede spor eğitimi alan öğrencilere uygulanan bu çalışma, başka bölümde eğitim gören öğrencilere de uygulanarak daha genelleyici sonuçlara ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between the physical activity levels and nutritional habits of university students during the pandemic period. In this study, descriptive (scanning) research model based on quantitative observation was used. The universe of the study consists of Necmettin Erbakan University Faculty of Educational Sciences, Department of Physical Education and Sports Teaching and Selcuk University Faculty of Sports Sciences. The sample of the study consisted of 300 university students selected from the universe by random sampling method. The“Personal Information Form”was used to measure the personal characteristics of the university students participating in the research, the“International Physical Activity Survey Short Form”(IPAQ short form) to measure the level of physical activity and the Attitude Scale on Healthy Nutrition (SBİTÖ) were used to determine their attitudes about healthy nutrition. In the analyzes; independent sample T test, Pearson Correlation test, one-way analysis of variance (Anova) test, Tukey post hoc test and Tamhane's post hoc tests were applied. As a result of the research: total and sub-dimensions of physical activity met according to gender variable of university students, there is no significant difference between the total and sub-dimensions of healthy nutrition, walking physical activity according to class variable, no significant difference in the sub-dimensions of emotion towards nutrition, severe physical activity according to income level variable, moderate physical activity, walking physical activity, physical activity met total, information about nutrition, While it was determined that there was no significant difference between the sub-dimensions of emotion and positive nutrition for nutrition, there was a significant difference between severe physical activity, moderate physical activity, physical activity met total, information about nutrition, positive nutrition sub-dimensions and healthy nutrition total according to class variable, there was a significant difference between positive nutrition sub-dimension and healthy nutrition total according to income level variable and bad nutrition according to the place variable where it stayed bottom size and right. While a significant positive relationship was found between the total and subdimensions of physical activity met and healthy nutrition total, information about nutrition, positive nutrition sub-dimensions, a significant negative relationship was found between the total and sub-dimensions of physical activity met and the emotion towards nutrition and bad nutrition sub-dimensions. According to gender, income level, place of stay and class variables, the relationship between physical activity total and healthy nutrition total was examined and a significant positive relationship was found between them. This study, which was applied to students studying sports in two universities in Turkey, can be applied to students studying in other departments and more generalized results can be obtained.