Yaşlı tavuklarda rasyon protein ve enerji seviyelerinin performans ve yumurta karakterlerine etkisi
Effect of dietary protein and energy levels on the performance and egg characterises in aged hen
- Tez No: 78698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ BAHTİYARCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı tavuklar, protein seviyesi, enerji seviyesi, performans, kabuk kalitesi. n, Aged hens, protein levels, energy levels, performance, shell quality. IV
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YAŞLI TAVUKLARDA RAS YON PROTEİN VE ENERJİ SEVİYESİNİN PERFORMANS VE YUMURTA KARAKTERLERİNE ETKİSİ İbrahim ELİŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA 1998, 72 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Oktay YAZGAN Doç. Dr. Musa SARICA Doç. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA Yaşlı tavuklarda rasyon enerji ve protein seviyesinin performans ve yumurta karekterlerine etkisini tesbit etmek için araştırma yapılmıştır. Araştırmada 70 haftalık yaşta toplam 180 adet tavuk kullanılmıştır. Üçx3 faktöryel deneme planında, 3 metabolik enerji seviyesi (2650, 2750 ve 2825 Kkal/kg) ve 3 protein seviyesinden (%13.5, 15.0, 16.25) oluşan ve her birinde 5 tavuğun bulunduğu 9 muamele 4 tekerrürlü olarak denenmiştir. Rasyonlar 14 günlük 4 periyot halinde (56 gün boyunca) yedirilmiştir.. Rasyon enerji veya protein seviyesinin, ortalama yumurta verimine, yumurta ağırlığına, kitlesine ve kabuk kalitesine önemli bir etkisi olmamış; fakat rasyon enerji seviyesi arttıkça yem tüketimi ve birim yumurta kitlesi başına tüketilen yem miktarı şeklinde ölçülen yem değerlendirme katsayısı düşerken yumurta yüzey alanı artmıştır. Yem tüketimi, yumurta yüzey alanı ve yem değerlendirme katsayısı rasyon protein seviyesinden etkilenmemiştir. Rasyon enerji ve protein interaksiyonu ortalama yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve kitlesini, yem değerlendirme katsayısı ve yumurta yüzey alanını önemli olarak etkilememiştir. Bununla beraber, yüksek enerjili rasyonlarla yem tüketimi düşerken, rasyon protein seviyesinden bağımsız olarak enerji seviyesi arttıkça yem değerlendirme katsayısı da düşmüştür. İnteraksiyonun kabuk kalitesi ile ilgili olarak ölçülen çeşitli parametreler üzerine etkisi farklı olmuştur. Bununla beraber, 2650 Kkal/kg ME ve %13.5 veya 16.25 protein ve 2750 Kkal ME/kg ve %13.5 protein içeren rasyonlarla çeşitli kabuk karekterleri, diğer rasyonlarla aynı veya daha yüksek olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Ibrahim ELÎŞ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA 1998, 72 Pages Jury: Prof. Dr. Oktay YAZGAN Assoc. Prof. Dr. Musa SARICA Assoc. Prof. Dr. Yılmaz BAHTİYARCA A study was conducted to determine the effect of dietary energy and protein levels on the performance and egg characteristics in aged leying hens.. A total of 180 hens at 70 weeks of age were used in the experiment Nine treatment consisting of three levels of metabolizable energy (2650, 2750 and 2825 Kcal/kg) and three levels of protein (13.5, 15.0, 16.25%) in 3x4 factorial arrangement were used with four replicates of five hens each. The diets were fed for four 14 days periyods (56 days). m. Dietary energy or protein level had no significant effect on average egg production, egg weight, egg mass and egg shell quality, but feed consumption and feed efficiency as measured by feed intake required per unit of egg mass were decreased and surface area of egg was increased as dietary energy level was increased. Feed consumption, surface area of egg and feed efficiency was not effected by the dietary protein levels. The interaction of energy and protein did not significantly effected average egg production, egg weight and mass, feed efficiency and surface area of eggs. However, while feed consumption was decreased with diets having high energy and feed efficiency was also decreased being undepend on dietary protein level with increasing dietary energy level. The effect of interaction on the various measured parameters concerning shell quality was different, however various characterictics of egg shell with the diets having 2650 Kcal ME/kg and 13.5 or 16.25% protein and 2750 Kcal ME/kg and 13.5% protein were same or higher than the other diets.