Küreselleşmenin yerel gıda sistemi ve köylülük üzerindeki etkileri üzerine yapılan niteliksel bir araştırma
A qualitative research on the effects of globalization on the local food system and rurality
  1. Tez No: 786985
  2. Yazar: NAZAN DİDEM SAMURKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜN OKTİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel gıda üretimi, Küreselleşme, İklim Değişikliği, Sürdürülebilirlik, Küçük Meta Üretimi, Gıda güvencesi, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Local food production, Globalization, Climate Change, Sustainability, Small Commodity Production, Food Security, Sustainable Development Goals
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tezin amacı, Antalya bölgesi bazında küreselleşmenin yerel gıda sistemi üzerindeki etkilerine bakarken Küçük Meta Üretiminin rolünü anlamaya çalışmak olacaktır. Öncelikle mekân kavramı incelenecek ve bu bağlamda Türkiye'de tarımda mekânın gelişimini şekillendiren süreçlerin neler olduğu anlaşılmaya çalışılacaktır. Tarımsal süreçler, yeni insan göç hareketleri, yeni kentsel-kırsal ilişkisinde çiftçilerin küreselleşme koşullarından etkilendikleri üretim durumlarına bakılarak, son olarak Covid-19 pandemisinin tüm bu süreçler üzerindeki etkisi araştırılacak ve analiz edilecektir. Çalışmanın birinci bölümünde araştırmanın sorunu/sorunsalı belirlenmiştir. Bu bağlamda yapılan literatür taramasıyla kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Araştırmanın amacı ve önemi bu bölümde ortaya koyulmuştur. Araştırmanın ikinci bölümünde katılımcılar hakkında temel bilgiler verilmiştir. Araştırmanın yönteminin belirlenmesi, verilerin toplanması ve analizi, uygulanan derinlemesine görüşme yöntemi detaylı olarak bu bölümde anlatılmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde bulgular sunulmaktadır. Bulguların ham kaynağı olan önemli katılımcı ifadeleri ise orijinal cümlelerle sunulmuştur. Araştırmanın dördüncü bölümünde çiftçinin küçük meta üretimini etkileyen küreselleşme, iklim, göçler, teknik kullanım hakkındaki bulgular eşliğinde sonuçlara ulaşılmış, sonuçları burada literatürle tartışılarak anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis will be to try to understand the role of Small Commodity Production while looking at the effects of globalization on the local food system based on Antalya region. First of all, the concept of space will be examined, and in this context, it will be tried to understand what are the processes that shape the development of space in agriculture in Turkey. Agricultural processes, new human migration movements, new urban-rural relations, farmers are affected by the conditions of globalization by looking at the production situations, finally, the impact of the COVID pandemic on all these processes will be investigated and analyzed. In the first part of the study, the problem / problematic of the research was determined. In this context, a conceptual framework was created by literature review. The purpose of the research and the purpose and the importance of the study were also put forth in this chapter. In the second part of the study, basic information about participants was given. The methodology of the research, the collection and analysis of the data, the methodology applied are explained in detail in this section. The problems encountered during the research are mentioned here. Findings are presented in the third part of the study. Significant participant expressions, which are the raw source of the findings, are presented as original sentences. In the fourth part of the research, conclusions were reached accompanied by findings about globalization, climate, migrations, technical use affecting the farmer's small commodity production, and the results were discussed and described here with the literature.