Icd cihazı takılan hastalarda ventriküler taşikardi atakları ile migren arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between ventricular tachicardia attacks and migraine in patients with icd devices
- Tez No: 787035
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN AĞAÇDİKEN AĞIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Migren, Ventrikül taşikardi, İmplante edilebilir kardiyoverter defibrilatör, Serebral hipoperfüzyon, Migraine, Ventricular tachycardia, Implantable cardioverter defibrillator, Cerebral hypoperfusion
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Migren önemli ölçüde insanları etkileyerek hastalarda ciddi şikayetlere, işgücü kaybına ve piskolojik sorunlara yol açmaktadır. Özellikle bilinen başka bir hastalık varlığında migrenin eklenmesi morbidite ve mortalitenin artmasına neden olmaktadır. ICD cihazı implante edilmiş hastalarda sık olarak ventriküler aritmi saptanmakta ve bu aritmiler sonucunda serebral hipoperfüzyon meydana gelmektedir. Serebral hipoperfüzyonun migren için zemin hazırladığı deneyler ve çalışmalarla gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı;ventriküler aritmilerin ve ICD şok tedavisinin migren ilişkisini incelemektir. Hastalar ve yöntem KOÜ aritmi polikliniğinde rutin cihaz kontrolü sırasında hastalara başağrısı şikayetlerinin olup olmadığı sorulmuş ve onam alınarak ULUSLARARASI BAŞAĞRISI DERNEĞİ tarafından 2018 Migren tanı kriterleri'nde yazılan tanısal kriterler dikkate alınarak hazırlanan anket formunu doldurmaları istenmiştir. Cihaz verileri aritmi ve tedavi varlığı açısından incelenmiştir. Bulgular Çalışmaya 18 yaşın üstünde primer ve sekonder koruma amacıyla ICD implante edilmiş ortalama yaşı 63.62±12.95 yıl olan toplam 200 hasta alınmıştır. Toplam 107 hastada ventriküler taşikardi (sustained ve nonsustained) tespit edilmiş ve bu hastaların 33 tanesinde (%30,08) migren saptanmıştır. Migren ile ventriküler taşikardi varlığı arasında anlamlı korelasyon tespit edilmiştir (p = 0,041). Uygun ve uygunsuz şoklama olmak üzere toplam 44 hastada ICD şoklaması saptanmıştır. Şoklaması olan hastalarda şoklamasıolmayan hastalara kıyasla daha yüksek oranda migren saptanmış ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p= 0,006). Sonuç Çalışmanın sonucunda; ventriküler aritmilerin ve ICD şok tedavisinin serebral hipoperfüzyona yol açarak migren patogenezinde rol oynayabileceği düşünülmüştür. Bu konuda daha kesin kanıtlara ulaşılması için daha büyük ve kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Migraine has a considerable negative impact on people, leading to serious patient complaints, such as productivity loss and psychological issues. Migraine would exacerbate psychological and physiological circumstances of patients, especially who has cardiovascular illness, including primary symptoms and a poor lifestyle quality. Ventricular arrhythmias are frequently found in individuals with implanted ICD devices, and they lead to cerebral hypoperfusion. Studies and experiments have demonstrated that migraine is caused by cerebral hypoperfusion. Examining how ICD shock therapy and ventricular arrhythmias relate to migraines is the goal of this study. Method and Patients The patients were asked if they had headache complaints and asked to complete a questionnaire created by the International Headache Association, taking into account the diagnostic criteria listed in the 2018 Migraine Diagnostic Criteria, during the routine device control in the KOU Arrhythmia Outpatient Clinic. Device data were evaluated according to the occurrence of arrhythmia and therapy in patients. Results 200 patients, with a mean age of 63.62+-12.95 years, who were over the age of 18 and had an ICD implanted for primary and secondary protection, were included in the study. Both sustained and non-sustained ventricular tachycardia detected in a total of 107 patients, and 33 (30.08%) of them had migraine. A significant correlation between migraine and the presence of ventricular tachycardia was found. (p=0.041) ICD shocks, both appropriate and inappropriate, was detected in 44 patients. Patients with shock had higher rates of migraine than those without shock, and this difference was statistically significant. (p=0.006) Conclusion The investigation led to the hypothesis that cerebral hypoperfusion caused by ventricular arrhythmias and ICD shock therapy may contribute to the etiology of migraine. To obtain more definitive evidence on this topic, larger, controlled investigations are required.