İnsansız hava araçları sporcularının sporcu kimlik algıları ile spora bağlılık düzeylerinin incelenmesi
The investigation of the athlete identity perceptions and sports commitment levels of unmanned aeries athletes
- Tez No: 787091
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN HERGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İnsansız Hava Aracı, İnsansız Hava Aracı Sporcuları, Sporcu Kimlik Algısı, Spora Bağlılık, Drone, Unmanned Aerial Vehicle, Unmanned Aerial Vehicle Athletes, Athlete Identity Perception, Sports Commitment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmanın amacı, İnsansız hava aracı sporcularının sporcu kimlik algısı ile spora bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin ortaya konularak, farklı demografik özelliklere göre incelenmesi üzerine oluşturulmuştur. İlişkisel tarama modelinde gerçekleştirilen çalışmaya 2'si kadın (X̄yaş=28.32±6.08), 72'si erkek (X̄yaş=25.47±6.80) olmak üzere toplamda 74 lisanslı İnsansız hava aracı sporcusu (X̄yaş=26.90±6.44 gönüllü olarak katılmıştır. Bu araştırmada katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik soruların yanında Brewer ve Cornelius (2001) tarafından oluşturulan, Türkçe uyarlaması Öztürk ve Koca (2013) tarafından yapılan“Sporcu Kimlik Algısı”ile Schaufeli ve Bakker (2003) tarafından ortaya konulan, Guillen ve Martinez-Alvarado (2014) tarafından spora uyarlanan, Kayhan ve diğ., (2020) tarafından ise Türkçe uyarlaması yapılan ''Spora Bağlılık'' ölçekleri kullanılmıştır. Verilerin analizinde ilk olarak tanımlayıcı istatistiklere yer verilmiş, Pearson çarpım momentler korelasyon katsayısı (r), doğrusal regresyon analizi, bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans (ANOVA) analizlerinden yararlanılmıştır. Verilerin analizinde ise SPSS programı kullanılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde insansız hava aracı sporcularının sporcu kimlik algılarında ve spora bağlılık düzeylerinde medeni durum ve eğitim durumuna göre anlamlı bir farkın olmadığı tespit edilmiştir. Bağımlı değişkenler arasındaki sonuçlara bakıldığında insansız hava aracı sporcularının sporcu kimlik algıları ile spora bağlılık düzeyleri arasında pozitif yönde yüksek düzeyde anlamlı ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca sporcu kimlik algısının spora bağlılığı anlamlı şekilde yordadığı ortaya konulmuştur. Sonuç olarak; insansız hava aracı sporcularının sporcu kimlik algılarının artması onların spora bağlılık düzeylerinin de artacağı anlamına gelebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to reveal the relationship between the athlete identity perception and sport commitment levels of the unmanned aerial vehicle athletes and to examine them according to different demographic characteristics. A total of 74 licensed unmanned aerial vehicle athletes (X̄age=26.90±6.44), including 2 females (X̄age=28.32±6.08) and 72 males (X̄age=25.47±6.80), participated in the study conducted in the relational screening model. In this study, in addition to the questions to determine the demographic characteristics of the participants, ''Athlete Identity Perception Scale'', which was created by Brewer and Cornelius (2001) and adapted in Turkish by Öztürk and Koca (2013), and ''Sport Commitment Scale'' presented by Schaufeli and Bakker (2003), adapted to sports by Guillen and Martinez-Alvarado (2014) and adapted into Turkish by Kayhan et al., (2020) were used. Firstly, descriptive statistics were included in the analysis of the data, Pearson product moments correlation coefficient (r), Linear regression analysis, independent groups t-test and one-way variance (ANOVA) analyzes were used. SPSS program was used in the analysis of the data. When the research findings were examined, it was determined that there was no significant difference in the athlete identity perceptions and sports commitment levels of the drone athletes according to their marital status and educational status. When the results between the dependent variables were examined, it was determined that there was a highly significant positive correlation between the athlete identity perceptions of the drone athletes and their level of commitment to sports. In addition, it was revealed that the perception of athlete identity significantly predicted sports commitment. In conclusion; The increase in the athlete identity perceptions of drone athletes may mean that their level of commitment to sports will also increase.