Yükseköğretim kurumlarında toplam kalite yönetimine karşı çalışanların oluşturduğu direnç sebepleri
Reasons for employees' resistance against total quality management in higher education institutions
  1. Tez No: 787229
  2. Yazar: MERVE KARABIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Yükseköğretimde Toplam Kalite, Direnç, Değişime Direnç, Quality, Total Quality Management, Total Quality in Higher Education, Resistance, Resistance to Change
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Yükseköğretim kurumları verdiği eğitim sonucunda bilgi ve bilgili insan çıktısı yaratan, öğrenci ve akademisyenler aracıyla toplumsal refah ve toplumsal bilincin yükselmesinde önemli katkılar sağlamaktadır. Toplumu bu denli doğrudan etkileyen üniversitelerin eğitim kalitesinin artırılması için öncelikle kendi bünyelerindeki kaliteyi artırmaları gerekmektedir. Çalışmamız yükseköğretim kurumlarında Toplam Kalite Yönetim uygulamalarına çalışanlar tarafından herhangi bir direncin davranışının gösterilip gösterilmediği ve direnç gösteriliyorsa bunların sebeplerini araştırmak amaçlanmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda yükseköğretimde toplam kalite yönetimi hakkında çalışmalar bulunsa da direnç davranışıyla ilişkili herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmada literatür taranarak kalite, toplam kalite yönetimi, yükseköğretimde kalite, yükseköğretimde toplam kalite yönetimi ve direnç kavramları açıklanmıştır. İstanbul içerisin de bulanan bir vakıf Üniversitesinde 7 akademik 7 idari personel olmak üzere toplam 14 personel ile yarı yapılandırılmış 9 sorudan oluşan görüşme gerçekleştirilmiş, veriler Maxqda nitel araştırma programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, Yükseköğretim Kurumlarında Toplam Kalite Yönetimine karşı çalışanlar tarafında direnç için katılımcılar farklı görüş bildirmişlerdir. Ayrıca direnç sebepleri olarak, zaman sınırı, iş yükü, çalışanların konfor alanından çıkmak istememeleri, alışkanlıkların terk edilmemesi, değişime karşı direnç olması ve TKY zorunluluk esaslı olması, konusunda katılımcıların görüşleri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Higher education institutions create knowledge and knowledgeable human output as a result of the education they provide. Through its students and academics, it makes significant contributions to social welfare and raising social awareness. Universities, which affect the society so directly, must first increase the quality within their own bodies in order to increase the quality of education. In our study, it is aimed to investigate whether any resistance behavior is shown by the employees to Total Quality Management practices in higher education institutions and if there is resistance, it is aimed to investigate the reasons. As a result of the literature review, although there are studies on total quality management in higher education, no studies related to resistance behavior have been found. In the study, the literature was reviewed and the concepts of quality, total quality management, quality in higher education, total quality management in higher education and resistance were explained. A semi-structured 9-question interview was conducted with a total of 14 staff, 7 of whom were academic and 7 of whom were administrative staff, at a foundation University located in Istanbul, and the data were analyzed in the Maxqda qualitative research program. At the end of the research, the participants expressed different opinions about the resistance on the part of the employees against Total Quality Management in Higher Education Institutions. In addition, the reasons for resistance of the participants include time limit, workload, employees' unwillingness to leave their comfort zone, not abandoning habits, and resistance to change.