Sınıf eğitimi ve okul öncesi eğitimi öğretmen adaylarının fen etkinliklerinde çevre eğitimi farkındalık durumlarının incelenmesi
The investigation of environmental education awareness levels in science activities of classroom education and preschool teacher candidates
  1. Tez No: 787277
  2. Yazar: ÖZGE ÖZGEÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAVUŞ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Etkinlikleri, Çevre, Çevre Eğitimi, Tutum, Farkındalık, Science Activities, Environment, Environmental Education, Attitude, Awareness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı öğretmen adaylarının fen etkinliklerinde çevre eğitimi farkındalık durumu ve tutum düzeylerini araştırmaktır. Araştırmanın evrenini 2021-2022 Akademik Yılı Bahar Dönemi'nde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi oluştururken, örneklemini Sınıf Eğitimi ve Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri olan 460 sınıf ve okul öncesi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışma grubunu, Sınıf Eğitimi ve ve Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri olan 30 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Araştırma verilerin toplanma aşaması iki veri toplama aracıyla gerçekleştirilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak gönüllü katılım sağlayan 12 okul öncesi eğitimi ve 18 sınıf eğitimi öğretmen adayı ile görüşülmüştür. İkinci aşama olan anket verilerinin toplanmasında ise yine okul öncesi eğitimi ve sınıf eğitimi anabilim dalında öğrenim gören 460 öğretmen adayına ulaşılmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından hazırlanan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”ve araştırmacı Artun ve Özsevgeç (2013) tarafından geliştirilen“Çevre Eğitimi Tutum Ölçeği ”ile elde edilmiştir. Araştırmada kullanılan 27 soruluk tutum ölçeğinin KR20 güvenirlik katsayısı .89 olarak hesaplanmıştır. Ulaşılan araştırma verileri bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; cinsiyet, mezun olunan lise türü, baba eğitim seviyesi, çevre eğitimi ile ilgili bir projede yer alma durumu ve çevre sorunlarına yönelik çözüm önerileri geliştirmek isteme değişkenleri ile çevre eğitimi tutumları arasında anlamlı farklılık olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının tutumlarına bakıldığında ise çevre eğitimi tutumuna yönelik bir değişiklik meydana geldiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the environmental education awareness and attitude levels of teacher candidates in science activities. While Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Education constitutes the population of the research in the Spring Semester of the Academic Year 2021-2022, the sample consists of 460 classroom and preschool teacher candidates who are the students of the Classroom Education and Preschool Education Department. The study group consists of 30 teacher candidates who are students of the Department of Classroom Education and Preschool Education. The mixed method was used. The research was carried out with two data collection tools. 12 pre-school education and 18 classroom education teacher candidates who participated voluntarily were interviewed. In the second stage, 460 teacher candidates studying in pre-school and classroom education were reached. The research data were obtained with the“Semi-Structured Interview Form”prepared by the researcher and the“Environmental Education Attitude Scale”developed by the researcher Artun and Özsevgeç (2013). The KR-20 reliability coefficient of the 27-question attitude scale used in the study was calculated as .89. The research was analyzed in computer environment. It was concluded that there was a change in the attitudes of teacher candidates towards environmental education. According to these results, it is suggested that environmental issues should be included more frequently in science lessons and pre-school science activities in order to increase the environmental education attitudes and awareness levels of teacher candidates.