Tebligat işlemlerinde ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri
Problems in the notification process and solutions offers
  1. Tez No: 787297
  2. Yazar: ESRA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Usul Hukuku, Tebligat, Tebligat Usulleri, Tax Procedure Law, Notification, Notification Procedures
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tebligat, hukuki işlemlerin yasa tarafından belirlenen kurallara uygun olarak belirtilen kişi ya da kurumlar aracılığıyla muhatabına yazı, ilan veya elektronik yolla iletilmesini sağlayan usul işlemidir. Vergi hukukunda tebligat, vergi alacağının sorunsuz bir şekilde tahsil edilmesi amacıyla belli kanunlarda düzenlenmiş olan ve alacağın kesinleşmesini sağlayan usuli bir işlemdir. Tebligata ilişkin hükümler 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nda ayrıntılı olarak belirtildiği gibi aynı zamanda 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nda da düzenlemeler bulunmaktadır. Devletin vergi alacağını tam olarak eksiksiz bir şekilde tahsil edilebilmesi için tebligat işleminin, hatasız şekilde yapılması gereklidir. Tebligat aşamasında meydana gelen usuli bir sakatlık tebliğ işlemlerini geçersiz hale getirecek ve vergi alacağını tahsil edilmesini engelleyecektir. Tebligatın usulüne uygun gerçekleşmesi için doğru adreste ve kanunda belirtilmiş olan muhatap ya da muhatap yerine geçen şahıslara usule uygun şekilde yapılmış olması gerekmektedir. Fakat gerek tebliğ adresi gerek muhataba ilişkin durumlarda tebliğ işlemini sakat hale getiren birçok durum ortaya çıkmaktadır. Çalışmamızda da bu durumlar yargı kararları ışığında ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Notification, it is a procedural process that ensures that legal transactions are communicated to the address through institutions in accordance with the rules determined by the law. Notificaions in tax law, it is a procedural process regulated in certain laws in order to collect the tax receivable without any problems and ensures the finalization of the receivable. Provisons regarding notification regulated 213 numbered regulated in tax procedure law and 7201 numbered notification law. The notification process must be done without error in order fort he state to collect its tax receivables without any problems. A problem that occurs during the notification phase will invalidate the notification process. In order fort he notification to be made properly, it must be made at the right address on to the right person. But many problems can arise in this situaition. In our study, these sitiations we discussed in the light of judicial decisions.