Yöresel yemeklerin gastronomi turizmine etkisi: Sinop ili örneği
The effect of local dishes on gastronomy tourism: The example of Sinop
  1. Tez No: 787429
  2. Yazar: ŞÜKRÜ SEDAT AKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sinop, Gastronomi, Turizm, Yerel Mutfak, Sinop, Gastronomy, Tourism, Cuisine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
İnsanoğlunun var olduğu günden bu yana yemek, temel ihtiyaçların başında gelmiş ve sosyal, ekonomik, politik olaylar da dahil olmak üzere kültürlerin oluşmasında büyük rol oynamıştır. Yaratılış ile başlayan süreçte insanoğlu bu gereksinimlerini karşılamak için et ve ot ile beslenerek yaşamına devam etmiştir. Bu zaman diliminde insanlar sadece hayatta kalabilmek için beslenseler de gastronomi tarihi bu zaman dilimine kadar inmektedir. İnsanların ateşi keşfetmeden önce etleri çiğ yedikleri ve yumuşak et elde edebilmek için de bu etleri dinlendirdikleri bilinmektedir. Ateşin keşfedilmesi ile birlikte bu durum daha da ilerlemiş, insanoğlu toprağı da kullanmaya başlayarak yemeklerinde kullandıkları malzemeleri çeşitlendirmiştir. Genel olarak gastronomi kavramına bakıldığında, yemeklerin hazırlanmasında kullanılan malzemelerden, malzemelerin birleşme aşamasındaki tüm evreler, yemeğin sunumu ve estetiği de dahil tüm bu evrelerin birbirleri ile bağlantısını ele alan bir sanat dalı olarak tanımlanmaktadır. Gastronomi yalnızca bazı malzemelerin birleşmesi olarak değil aynı zamanda bu deneysel durumlara duyusal ifadelerin de katılımı olarak ifade edilebilmektedir. Bilgi birikimi, estetik, heyecan ve eğlence gibi kavramlar da gastronominin içerisindedir. Türkiye'nin mutfak zenginliği açısından ileri gelen şehirlerinden biri olan Sinop, gastronomi turizminde de yerini almıştır. Bu araştırmanın amacı Sinop yöresel yemeklerini yerinde araştırmak, reçeteleri ile birlikte kayıt altına almak, Sinop turizmini incelemek, gastronomi turizminin bilinilirliğini araştırmak, Sinop yöresel yemeklerinin gastronomi turizmindeki etkisini incelemektir. Bu kapsamda nitel desende tasarlanan araştırmanın katılımcı grubunu Sinop ilinde ikamet eden ve farklı meslek gruplarında olan 9 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak uzman görüşü de alınarak oluşturulmuş açık uçlu görüşme formu kullanılmıştır. Açık uçlu görüşme formu toplam dokuz sorudan oluşmaktadır. Elde edilen nitel verilerin analizinde içerik analizi yönteminden faydalanılmıştır. Araştırma bulgularına bakıldığında katılımcıların genel olarak Sinop'ta gastronomi turizminin hak ettiği derecede gelişmediğini düşündüğü ve bunun sebebinin de tanıtımda yaşanan eksiklikler olduğu vurgulanmıştır. Bu hususta yapılacak reklam ve tanıtım faaliyetlerinin Sinop'un gastronomi turizmine katkı sağlayacağı ifade edilmiştir. Yöresel yemeklerin restoranların menülerinde yeterince yer almadığı da elde edilen bir diğer önemli sonuçtur.
Özet (Çeviri)
Since the existence of mankind, food has been one of the basic needs and has played a major role in the formation of cultures, including social, economic and political events. In the process that started with creation, human beings continued their lives by feeding on meat and grass to meet these needs. Although people were fed only to survive in this time period, the history of gastronomy goes back to this time period. It is known that before people discovered fire, they ate meat raw and rested it in order to obtain soft meat. With the discovery of fire, this situation has progressed further, and human beings have started to use soil and diversified the materials they use in their meals. When we look at the concept of gastronomy in general, it is defined as a branch of art that deals with the interconnection of all these phases, including the materials used in the preparation of the dishes, all the phases of combining the materials, the presentation and aesthetics of the food. Gastronomy can be expressed not only as the combination of some materials, but also as the participation of sensory expressions in these experimental situations. Concepts such as knowledge, aesthetics, excitement and entertainment are also included in gastronomy. Sinop, one of the leading cities of Turkey in terms of culinary richness, has also taken its place in gastronomy tourism. The aim of this research is to research the local dishes of Sinop, to record them together with their recipes, to examine Sinop tourism, to investigate the awareness of gastronomy tourism, to examine the effect of Sinop local dishes on gastronomic tourism. In this context, the participant group of the research designed in a qualitative design consists of 9 participants residing in the province of Sinop and in different occupational groups. In the research, an open-ended interview form, which was formed by taking expert opinion, was used as a data collection tool. The open-ended interview form consists of nine questions in total. Content analysis method was used in the analysis of the obtained qualitative data. Looking at the research findings, it was emphasized that the participants generally thought that gastronomy tourism in Sinop did not develop as it deserves, and that the reason for this was the deficiencies in the promotion. It has been stated that the advertisement and promotion activities to be carried out in this regard will contribute to the gastronomic tourism of Sinop. Another important result is that local dishes are not sufficiently included in the menus of restaurants.