Bazı iki atomlu moleküllerde elektronların çekirdek üzerinda yararttığı elektrik alan gradyentinin hesaplanması
Evaluation of the electric field gradient created by the electrons on nucleic in some diatomic molucules
  1. Tez No: 78754
  2. Yazar: ERHAN AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hartree-Fock-Roothaan Yöntemi, Örtme İntegralleri, Guseinov Yöntemi, Elektrik Alan Gradyenti, Hartree-Fock-Roothaan Method, Overlap Integrals, Guseinov's Method, Electric Field Gradient
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ BAZI İKİ ATOMLU MOLEKÜLLERDE ELEKTRONLARIN ÇEKİRDEK ÜZERİNDE YARATTIĞI ELEKTRİK ALAN GRADYENTİNİN HESAPLANMASI Erhan AKIN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Hüseyin YÜKSEL 1998, 89 sayfa Jüri: Prof.Dr. Hüseyin YÜKSEL Prof.Dr. Mehmet ŞİMŞEK Prof.Dr. Rıza OĞUL Bu çalışmada LiD, HF, HC1 ve HeD+ moleküllerinin sırasıyla döteryum, flor, klor ve döteryum çekirdeklerinde molekül elektronları tarafından oluşturulan elektrik alan gradyenti hesaplanmıştır. Hesaplamalarda kullanılan Hartree-Fock-Roothaan moleküler dalga fonksiyonu, elemanları bir elektronlu dalga fonksiyonları (moleküler orbitaller) olan Slater determinantıdır. Yukarıda sözü edilen her bir molekül için elektrik alan gradyentinin beklenen değerinin hesaplanmasında karşılaşılan iki merkezli integrallerin çözümünde Guseinov'un bir çekirdekte merkezlenmiş Slater atom orbitallerinin başka bir çekirdekte merkezlenmiş Slater atom orbitalleri cinsinden yazılması yöntemi kullanılmıştir. Bu yöntem kullanılarak elde edilen elektrik alan gradyenti integrallerinin analitik çözümleri tekrarlama bağıntısı şeklinde verilerek bilgisayar hesaplamalarında büyük kolaylıklar sağlanmıştır. Sözü edilen yöntemin uygulanmasında ortaya çıkan örtme integrallerinin hesaplanmasında eliptik koordinatlardan yararlanılmıştır. Ayrıca bu şekilde hesaplanan bazı örtme integralleri, Guseinov yöntemi kullanılarak tekrar hesaplanmış ve bu şekilde Guseinov yönteminin doğruluğu gösterilmiştir. Hesaplamalar sonucunda LiD, HF, HC1 ve HeD+ moleküllerinin sırasıyla döteryum, flor, klor ve döteryum çekirdeklerinde molekül elektronları tarafından oluşturulan elektrik alan gradyentinin beklenen değerleri 0. 162 a.b., -2.452 a.b., -3.398 a.b. ve 0.970 a.b. bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis EVALUATION OF THE ELECTRIC FIELD GRADIENT CREATED BY THE ELECTRONS ON NUCLEI IN SOME DIATOMIC MOLECULES Erhan AKIN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Prof.Dr. Hüseyin YÜKSEL 1998, 89 Pages Jury: Prof.Dr. Hüseyin YÜKSEL Prof.Dr. Mehmet ŞİMŞEK Prof.Dr. Rıza O?UL In this study electric field gradients created by the molecular electrons on deuterium, fluorine, chlorine and deuterium nuclei in LiD, HF, HC1 and HeD+ molecules, respectively, were evaluated. The Hartree-Fock-Roothaan molecular wave functions used in the calculations are Slater determinants whose elements are one- electron wave functions (molecular orbitals). Guseinov's method for expanding a Slater orbital centered on one nucleus in terms of Slater orbitals centered another nucleus was used for the evaluation of two- center integrals, which arise in the calculation of the expected value of electric field gradient. Analytical expressions obtained for electric field gradient integrals by this method have been given in recursive form, so that computational efficiency and accuacy have been greatly enhanced. The overlap integrals, which formed in application of the mentioned method were evaluated by using elliptical coordinate system. In order to verify Guseinov's method, overlap integrals were evaluated by Guseinov's method and by using elliptical coordinates, and the results were found to be same within numerical precision of the computer. The expected values of electric field gradient created by the molecular electrons on deuterium, fluorine, chlorine and deuterium nuclei were found to be 0.162 a.u., -2.452 a.u., -3.398 a.u. and 0.970 a.u. respectively for LiD, HF, HC1 and HeD+ molecules