Orta yaş ve yaşlılık döneminde yaşanan rol kayıplarının hayat boyu öğrenme ihtiyaçları bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of role loss in middle age and old age in the context of lifelong learning needs
  1. Tez No: 787569
  2. Yazar: SELİN AYSU YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYAT BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Orta yaşlı, yaşlı, yaşlanma, rol kayıpları, hayat boyu öğrenme, Middle age, elderly, aging, role loss, lifelong learning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, orta yaş ve yaşlılık döneminde yaşanan rol kayıpları sonucu beliren yeni öğrenme ihtiyaçlarının hayat boyu öğrenme bağlamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Belirlenen amaç doğrultusunda nitel bir araştırma yapılmasına karar verilmiştir. Orta yaş ve yaşlılık döneminde rol kayıplarının hayat boyu öğrenme ihtiyaçları bağlamında değerlendirilmesi konusu çalışılırken ve sonuçlar değerlendirilirken en uygun yöntem olduğu düşünülerek durumsal çalışma seçilmiştir. Genelleme kaygısı olmadan hazırlanan bu çalışmada; sosyo-ekonomik durumları, yaşları ve yaşadıkları rol kayıpları birbirinden farklı, orta yaş ve yaşlılık döneminden amaçsal örneklem tekniği kullanılarak belirlenen 16 kişi çalışma kapsamına alınmıştır. Katılımcılar, Adana ilinin merkez ilçeleri olan Çukurova ve Yüreğir'de yaşayan orta yaş (45-64) ve yaşlılık (65+) dönemindeki bireyler arasından seçilmiştir. Bu iki ilçe, Adana ilinde yüksek nüfusa sahip ve farklı sosyo-ekonomik düzeylerin görüldüğü ilçeler oldukları için seçilmiştir. Araştırma kapsamında orta yaş ve yaşlılık dönemindeki bireylerle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular, her iki gruptan bireylerin de emeklilik, çocukların evden ayrılması, eş, arkadaş ve ebeveyn ölümleri gibi rol kayıplarını yaşadıktan sonra değişimlere uyum sağlamak için hayatlarında yeni bir düzen oluşturmaya çalıştıkları yönündedir. Çeşitli aktiviteler ve yetişkin eğitim programları ile ortaya çıkan yeni öğrenme ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Araştırmanın sonucunda Çukurova ve Yüreğir ilçelerinde sosyo-ekonomik düzey farklılıkları ve olanakların yetersizliğinden kaynaklı bir fark göze çarpmıştır. Çalışma sonunda, yetişkin eğitim olanaklarının, sosyal faaliyetlerin, sosyal ve psikolojik destek platformlarının sayısının arttırılması ve daha ulaşılabilir olmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate the new learning needs that emerge as a result of role loss in middle age and old age in the context of lifelong learning. In line with the determined purpose, it was decided to conduct a qualitative research. While studying this issue and evaluating the results, a case study was selected as the most appropriate method. In this study, which was prepared without the concern of generalization, 16 people with different socio-economic status, age and life stories, who were selected from middle age and old age using the purposive sampling technique, were included in the study. Participants were selected among middle-aged (45-64) and elderly (65+) individuals living in Çukurova and Yüreğir, the central districts of Adana province. These two districts were selected because they have the highest population among the metropolitan central district municipalities and represent different geographical and socio-spatial characteristics. Within the scope of the research, in-depth interviews were conducted with individuals in middle age (45-64) and old age (65+). After the interviews with both groups were completed, the data obtained were interpreted using descriptive analysis methods. The findings suggest that individuals from both groups try to create a new pattern in their lives in adaptation to the changes after the role losses they have experienced. They meet new emerging learning needs through a variety of activities and adult education programs. As a result of the research, a difference was observed in Çukurova and Yüreğir districts due to differences in socio-economic status and inadequate facilities. At the end of the study, recommendations were made to increase the number of adult education opportunities, social activities and platforms where people can receive social and psychological support and to make them more accessible.