Hemşirelerin bilişim teknolojilerini kullanım düzeylerinin verimliliğe ilişkin tutumlarına etkisinin belirlenmesi
Determining the effect of nurses' use of information technology on their attitudes regarding efficiency
  1. Tez No: 787603
  2. Yazar: GÖZDE BAŞTÜRK ERGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KARATANA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim teknolojileri, Sağlık Bilişim Sistemleri, Hemşirelik, Verimlilik, Information technologies, Health Information Systems, Nursing, Efficiency Date: 23.12.2022
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Hemşirelerin bilişim teknolojilerini kullanım düzeylerinin verimliliğe ilişkin tutumlarına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma kesitsel ve tanımlayıcı tiptedir. Çalışmanın örneklemini Ağustos 2022-Eylül 2022 tarihleri arasında Urla Devlet Hastanesi'nde çalışan 120 hemşire oluşturdu. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Bilişim Teknolojileri Uygulamaları Değerlendirme Formu, Elektronik Sağlık/Hasta Kaydı Ölçeği ve Hemşirelikte Verimliliğe İlişkin Tutum Ölçeği kullanıldı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel metotlar (Ortalama, Yüzde, Standart sapma, Minimum ve Maksimum değerler), ölçeklere ait t-testi, ANOVA ve Pearson korelasyonu kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin %90,8'inin kadın olduğu, %53,3'ünün 21 yıl ve üzeri hemşirelik deneyimine sahip oldukları bulundu. Katılımcıların tamamının klinikte bilgisayar kullandıkları ve %35,5'i hemşirelik kayıtları için kullandıkları saptandı. Katılımcıların verimliliğe yönelik (45,54±10,04) olumlu tutum sergiledikleri tespit edildi. Hemşirelerin elektronik sağlık kayıtlarına ilişkin bilgi ve tutumlarının (1,96±8,97) yüksek düzeyde olduğu bulundu. Hemşirelerde elektronik sağlık/hasta kayıt sistemlerinin kullanımı ile bilişim teknolojisi uygulamalarına yönelik tutum arasında pozitif yönlü ve orta seviyeli bir ilişki (r=0,482) bulunurken, bilişim teknolojileri kullanımı ile verimlilikleri arasında ilişki (r=0,046) saptanmadı. Sonuç: Çalışmaya katılan hemşirelerin bilişim teknolojileri uygulamalarına genel tutumlarının olumlu olduğu ve bilişim teknolojileri kullanımının hemşirelik mesleğinin gelişimini olumlu yönde etkilediği belirlendi. Hemşirelerin bilişim uygulamalarına yönelik olumlu algılarının artırılarak, hemşirelik süreçlerinde daha verimli kullanım sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to determine the effect of nurses' level of use of information technologies on their attitudes toward productivity. Method: This study is cross-sectional and descriptive. The sample of the study consisted of 120 nurses working at Urla State Hospital between August 2022 and September 2022. In data collection, Personal Information Form, Information Technologies Applications Evaluation Form, Electronic Health/Patient Record Scale, and Attitude Scale for Nursing Efficiency were used. Descriptive statistical methods (Mean, Percent, Standard deviation, Minimum and Maximum values), t-test of the scales, ANOVA, and Pearson correlation were used in the analysis of the data. Results: It was found that 90.8% of the nurses participating in the study were women, and 53.3% had 21 years or more of nursing experience. It was determined that all of the participants used computers in the clinic and 35.5% of them used them for their nursing records. It was detected that the participants exhibited a positive attitude toward productivity (45.54±10.04). It was found that nurses' knowledge and attitudes towards health electronic records (1.96±8.97) were at a high level. While there was a positive and moderate relationship (r=0.482) between nurses' use of health/patient protection data and their attitudes towards information application technologies, no relation was found between their use of information technologies and their productivity (r=0.046). Conclusion: It was identified that the general attitudes of the nurses participating in the study to the applications of information technologies were positive and the use of information technologies positively affected the development of the nursing profession. By increasing the positive perceptions of nurses towards informatics applications, more efficient use can be achieved in nursing processes.