Hemşirelerin sağlık bilişim teknolojileri hakkındaki bakış açılarının incelenmesi: Nitel bir çalışma
Examination of nurses' perspectives on health information technologies: A qualitative study
- Tez No: 887801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED FEVZİ ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik Bilişimi, Sağlık Bilişim Teknolojileri, Sağlık Bilişimi, Health Informatics, Health Information Technologies, Nursing Informatics
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sağlık alanında kullanımı gittikçe yaygınlaşan e- sağlık çatısı altındaki teknolojiler hakkında hemşirelerin bakış açılarının incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, nitel araştırma desenlerinden çoklu durum çalışma deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, 28 Ocak – 5 Nisan 2024 tarihleri arasında katılımcı tercihine göre yüz yüze ya da çevrim içi bireysel derinlemesine görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini, EMRAM seviye 6 ve seviye 7 hastanelerde çalışan hemşireler, dijital hastane akreditasyonu olmayan devlet hastanelerinde çalışan hemşireler ve özel hastanelerde çalışan hemşireler (n=17) oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan Katılımcı Bilgi Formu ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Bireysel derinlemesine görüşmelerin analizi betimsel analiz yöntemiyle kod, kategori ve temalarına ayrılarak yorumlanmıştır. Bulgular: 17 hemşirenin çoğunluğu kadındır ve ortalama yaş 30,8'dir. Hemşirelerin yarısından fazlası daha önce sağlık bilişimi/hemşirelik bilişimi dersi almadığını belirtmiştir. Nesnelerin interneti, Klinik karar destek sistemleri, Yapay zeka ve robotik sistemler, Sanal gerçeklik /artırılmış gerçeklik, Telesağlık, Veri madenciliği, Akıllı hastane, HBYS bakış açıları, Dijitalleşme sürecine etki eden faktörler, Sağlıkta dijitalleşmenin hemşireliğe yansımaları, Dijitalleşme beklentileri ve gelecek öngörüleri olarak 11 tema belirlenmiştir. Temalara ait kategoriler, frekansları ve katılımcı ifadeleriyle birlikte verilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada hemşirelerin bilgi düzeylerinin yeterli seviyede olmadığı, bilişim hemşireliğine kurumlarda ihtiyaç olduğu, teknolojilerin hemşirelere yeni fırsatlar sağlayacağı, HBYS ve klinik karar destek sistemlerinin daha işlevsel ve kullanıcı dostu olarak tasarlanması gerektiği yönünde algılar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine nurses' perspectives regarding the technologies within the scope of e-health, which are becoming increasingly widespread in the field of healthcare. Materials and Methods: The research was conducted using the multiple case study design, which is a qualitative research design. The research data were collected between January 28 and April 5, 2024, individual in-depth interview method according to participant preference. The sample of the research consisted of nurses working in hospitals of EMRAM stages 6 and 7 and nurses, working in a public hospital without digital hospital accreditation, as well as nurses working in private hospitals (n=17). The data collection tools used were the“Participant Information Form”and the“Semi- Structured Interview Form,”which were all prepared in accordance with the literature by researchers. The data was analyzed using the descriptive analysis method. Results: The majority of the 17 nurses are women and the average age is 30.8 years. More than half of the nurses stated that they had not taken a course on health informatics before. 11 themes are identified: Internet of things, clinical decision support systems, artificial intelligence and robotic systems, virtual reality/augmented reality, telehealth, data mining, smart hospital, perspectives on Hospital Management Information System (HMIS), factors affecting the digitalization process, reflections of digitalization in healthcare on nursing, digitalization expectations and future predictions. The categories pertaining to the themes are presented alongside their frequencies and participant statements. Conclusion: It has been concluded that the nurses' levels of knowledge are not sufficient, there is a need for informatics nursing in institutions, technologies would provide nurses with new opportunities, HMISs and clinical decision support systems should be designed in a more functional and user-friendly manner.