Clear cell renal hücreli karsinom ile NON-CLEAR cell renal hücreli karsinom ayrımında multiparametrik mrı bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of multiparametric mri findings in distinguishing CLEAR cell renal cell carcinoma and non-clear cell renal cell carcinoma
- Tez No: 787606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Clear cell renal hücreli karsinom, Kontrastlı perfüzyon MR, Multiparametrik MR, RCC, Clear cell renal cell carcinoma, DCE-MRI, Multiparametric MRI, RCC
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Böbrekte solid bir kitle tespit edildiğinde bu kitleye yönelik doğru yaklaşımda bulunmak önem arz etmektedir. Malign renal kitleler içerisinde en sık görülen solid lezyon renal hücreli karsinomdur. Renal hücreli karsinomlar içerisinde de en sık görülen, prognozu en kötü olan alt tip ise clear cell renal hücreli karsinomdur. Bu çalışmada clear cell olan ve clear cell olmayan renal hücreli karsinom ayrımında Multiparametrik MRI (mpMRI) kullanılabilirliğini araĢtırdık. Ocak 2020 ile Eylül 2022 yılları arasında çalışma kriterlerine uyan 37 hasta çalışmaya dahil edildi. Görüntüler 2 radyolog tarafından değerlendirildi. Hastalar nihai patolojilerine göre ccRCC ve nccRCC olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların 19'u (%51,4) ccRCC, 18'i (%48,6) nccRCC idi. Diffüzyon ağırlıklı görüntülerde, min ADC değerleri ccRCC grubunda daha yüksek bulunmuş (p=0,0001), %89,5 duyarlılık ve %83,3 özgüllük ile kesme değeri 0,7645 x 10-3 mm2/sn olarak hesaplanmıştır [AUC: 0.852 (0.071) (95% GA: 0.714-0.991)]. Kontrastlı perfüzyon MR parametrelerinden; Ktrans; ccRCC grubunda nccRCC grubuna göre daha yüksek bulunmuĢ (p=0,0001), %89,5 duyarlılık ve %88,9 özgüllük ile kesme değeri 0,2855 olarak hesaplanmıştır [AUC:0.90 (0.053) (95% GA:0.797-1,000)]. Ve; ccRCC grubundan ccRCC grubuna göre daha yüksek bulunmuş (p=0,002), %89,5 duyarlılık ve %72,2 özgüllük ile kesme değeri 0,1655 olarak hesaplanmıştır [AUC: 0.801 (0.078) (95% GA: 0.649- 0.953)]. Sonuç olarak min ADC ile Ktrans ve Ve değerleri ccRCC'yi diğer daha az agresif RCC alt tiplerden ayırmada yardımcı olabilecek mpMRG bulgularından elde edilen parametrelerdir.
Özet (Çeviri)
When a solid mass is detected in the kidney, it is important to take the right approach towards this mass. Renal cell carcinoma is the most common solid lesion among malignant renal masses. Among the renal cell carcinomas, the most common subtype with the worst prognosis is clear cell renal cell carcinoma. In this study, we investigated the utility of Multiparametric MRI (mpMRI) in the distinguishing of clear cell and non-clear cell renal cell carcinoma. Between January 2020 and September 2022, 37 patients who met the study criteria were included in the research. The patients were divided into two groups as ccRCC and nccRCC according to their final pathology. Of the patients, 19 (51.4%) were ccRCC and 18 (48.6%) were nccRCC. On diffusion-weighted images, min ADC values were higher in the ccRCC group (p=0.0001), with a sensitivity of 89.5% and a specificity of 83.3%, the cut-off value was calculated as 0.7645 x 10-3 mm2/sec [AUC: 0.852 (0.071) (95% CI: 0.714-0.991)]. Ktrans, one of the contrast-enhanced perfusion MR parameters, was found to be higher in the ccRCC group than in the nccRCC group (p=0.0001), with a sensitivity of 89.5% and a specificity of 88.9%, the cut-off value was calculated as 0.2855 [AUC:0.90 (0.053) (95% CI:0.797-1,000)]. Ve was found to be higher in the ccRCC group than in the nccRCC group (p=0.002), with a sensitivity of 89.5% and a specificity of 72.2%, the cut-off value was calculated as 0.1655 [AUC: 0.801 (0.078) (95% CI: 0.649- 0.953)]. In conclusion, min ADC, Ktrans, and Ve values are parameters derived from mpMRI findings that can help distinguish ccRCC from other less aggressive RCC subtypes.