Rekabet Kurumu tarafından verilen idari para cezalarının yargısal denetimi
Judicial review of administrative fines given by the Competition Authority
- Tez No: 787607
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KÜRŞAT ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Rekabet Kurumu, idari para cezaları, yargısal denetim, Competition Authority, administrative fines, judicial review
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada Rekabet Kurumu tarafından verilen idari para cezalarının yargısal denetimi ele alınmıştır. Çalışma kapsamında öncelikle Rekabet Kurumu tarafından verilen idari para cezalarında yetki unsurunun kişi, konu, yer ve zaman bakımından sınırı ele alınmıştır. Ardından Rekabet Kurumu tarafından verilen idari para cezaları sebep, konu, şekil ve amaç unsurları bakımından değerlendirilmiştir. Rekabet Kurumu tarafından verilen idari para cezalarında sebep unsuru esasa ve usule ilişkin hükümlerin ihlali halinde verilen idari para cezalarında sebep unsuru olmak üzere iki başlıkta incelenmiştir. Esasa ilişkin hükümlerin ihlali halinde verilen idari para cezalarında sebep unsuru; rekabeti sınırlayıcı anlaşma, uyumlu eylem ve kararlar, hakim durumun kötüye kullanılması, birleşme ve devralmalar ile ihlalde belirleyici etkisi saptanan yöneticilere ya da çalışanlarına verilen para cezası başlıkları altında ayrıntılı bir biçimde ele alınmıştır. Usule ilişkin hükümlerin ihlali halinde verilen idari para cezalarında sebep unsuru; muafiyet ve menfi tespit başvuruları ile birleşme ve devralmalar için izin başvurularında yanlış ya da yanıltıcı bilgi veya belge verilmesi, izne tabi birleşme ve devralmaların Kurul izni olmaksızın gerçekleştirilmesi, RHK'nın 14. ve 15. maddelerinin uygulanmasında eksik, yanlış ya da yanıltıcı bilgi veya belge verilmesi ya da bilgi veya belgenin belirlenen süre içinde ya da hiç verilmemesi, yerinde incelemenin engellenmesi ya da zorlaştırılması ve nihai karar veya geçici tedbir kararı ile getirilen yükümlülüklere ya da verilen taahhütlere uyulmaması başlıkları altında incelenmiştir. Konu unsuru kapsamında Kurul'un idari para cezasının belirlenmesi hususundaki takdir yetkisine, takdir yetkisi üzerindeki yargısal denetime, sebep ve konu unsuru arasındaki ilişkiye ve Pişmanlık Yönetmeliği'ne yer verilmiştir. Şekil unsuru bakımından ise Kurul'un idari para cezası tesis ederken izlediği süreç önaraştırma, soruşturma, sözlü savunma ve nihai karar safhaları olarak incelenmiş ve taahhüt ile uzlaşma usulü ele alınmıştır. Son olarak idari para cezasının amaç unsuru incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the judicial review of administrative fines given by the Competition Authority is discussed. Within the scope of the study, first of all, the limit of the element of authority in administrative fines given by the Competition Authority in terms of person, subject, place and time is discussed. Then, the administrative fines given by the Competition Authority were evaluated in terms of reason, subject, form and purpose. The reason factor in the administrative fines given by the Competition Authority has been examined under two headings as the reason factor in the administrative fines imposed in case of violation of the provisions on the merits and the procedure. The reason factor in the administrative fines imposed in case of violation of the provisions on the merits; anticompetitive agreements, concerted practices and decisions, abuse of dominant position, mergers and acquisitions, and fines given to managers or employees who have a decisive effect on the violation are discussed in detail. Reason factor in administrative fines imposed in case of violation of procedural provisions; applications for exemption and negative clearance, providing false or misleading information or documents in permit applications for mergers and acquisitions, realization of mergers and acquisitions subject to permission without the permission of the Board, incomplete, incorrect or misleading information or document in the implementation of articles 14 and 15 of the Act on Protection of Competition or not providing the information or document within the specified period or not at all, preventing or making the on-site examination difficult or not complying with the obligations or commitments made with the final decision or interim measure decision. Within the scope of the subject factor, the discretion of the Board in determining the administrative fine, the judicial control over the discretion, the relationship between the reason and the subject factor, and the Regulation on Active Cooperation are included. In terms of the form factor, the process followed by the Board while establishing administrative fines was examined as preliminary investigation, investigation, oral defense and final decision phases, and the commitment and reconciliation procedure were discussed. Finally, the objective element of the administrative fine has been examined.