Vaoluşçu Feminizm: Heidegger, Sartre ve Simone De Beauvoir felsefesinde kadının varoluş imkanı
Existential Feminism: The possibility Of woman's existence ın the philosophy Of Heidegger, Sartre And Simone De Beauvoir
- Tez No: 787608
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Varoluşçuluk, Feminizm, Beauvoir, Kadın, Existentialism, Feminism, Beauvoir, Woman
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kadın kavramını, toplumsal, tarihsel, bireysel ve felsefi yönden ele alıp inceleyen farklı feminist bakış açılarının ortak sayılabilecek yönü, kadının eril bir dünyada dezavantajlı olarak konumlandırıldığı düşüncesidir. Farklı feminist bakış açılarından, kadını bu dezavantajlı konumlandırılışı eleştirele bir çözümlemeyle ele alınmış ve çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Bu çalışmada farklı feminist yaklaşımlara değinilecek ancak Simone de Beauvoir'in görüşleri bağlamında varoluşçu feminizm temel alınacaktır. Second Sex adlı eseriyle kadın kavramı konusunda literatürde önemli bir yere sahip olan Simone de Beauvoir bu eserinde varoluşçu bir yaklaşımla kadın kavramını sorgulayarak diğer feminist yaklaşımlardan oldukça farklı olan varoluşçu feminizm yaklaşımını geliştirmiştir. Beauvoir kadının olumsuz durumun düzelmesinin yolunun kadının kendi varoluşunu doğru bir biçimde anlaması ve eyleme geçirmesi gerektiğini geçtiğini savunmaktadır. Varoluşçu feminizmin uygulanabilir olduğunu, Beauvoir onu kendi yaşamına uygulayarak göstermiştir. Çalışmanın ilk bölümünde pek çok feminist akımın varlığını ortaya koymak ve bu akımların sunduğu çözüm önerilerinin kadının ötekileştirilmiş konumunun düzelmesinde yeterli kalmadıklarını göstermek amaçlanmıştır. İkinci bölümde, Beauvoir'in varoluşçu feminizm düşüncesini ortaya koyarken varoluş felsefelerinden en çok etkilendiği Heidegger ve Sartre'ın varlık anlayışları ele alınmıştır. Bu bölümün ele alınma amacı ise Beauvoir'in Heidegger ve Sartre'ın varlık felsefesinden derin bir biçimde etkilendiği göstermektir. Üçüncü bölümde ise, özellikle Beauvoir'in en önemli eseri olan Second Sex çerçevesinde her iki cinsiyetin de hangi noktada birbirinden ayrıldığı ve bu ayrımın nerede başladığı göstermek amaçlanırken aynı zamanda Beauvoir'in savunduğu çözüm önerisinin hem teorik hem de pratik anlamda uygulanması mümkün olduğu düşüncesi ile bu çözüm önerisinin doğruluğu savunulmaktadır. Çalışmanın amacı, kadının dezavantajlı konumunun düzeltilmesi konusunda varoluşçu feminizm dışındaki akımların çözüm önerilerinin, kadının varolan konumuna tek bir pencereden baktığını ve pratik anlamda kadının hayatına uygulayacağı gerçekçi bir çözüm olamadığını tartışıp, uygulanabilir olanını Simone De Beauvoir'in varoluşçu feminizmi olduğunu göstermektir. Bu bakımdan çalışma, varoluşçu feminizmin en önemli temsilcilerinden olan Simone de Beauvoir ve Beauvoir'in önemli ölçüde etkilendiği varoluşçu filozoflar olan Heidegger ve Sartre çerçevesinde sınırlandırılmıştır. Çalışmanın önemi, kadının dezavantajlı konumunun düzelmesinin sadece kadın için önemli olmadığını, genel olarak toplumun olumlu bir şekilde etkileyeceğini ifade etmektir.
Özet (Çeviri)
The common thread among different feminist perspectives that examine the concept of woman from social, historical, individual and philosophical perspectives is the idea that women are disadvantaged in a masculine world. This disadvantaged positioning of women has been critically analyzed from different feminist perspectives and various views have been propounded. In this study, different feminist approaches will be addressed while the existential feminism will be taken as a basis in the context of Simone de Beauvoir's views. Having an important place in the literature on the concept of woman with her work Second Sex, Simone de Beauvoir questioned the concept of woman with an existentialist approach in this work and developed the existential feminism approach, which is quite different from other feminist approaches. Beauvoir argues that the way to improve the negative situation of women is for them to correctly understand and act upon their own existence. The viability of existential feminism was demonstrated by Beauvoir by applying it to her own life. The main purpose is to reveal the existence of many feminist movements and to show that the solutions offered by these movements are not sufficient for improving the marginalized position of women in the first part of the study. The second section deals with the conceptions of existence of Heidegger and Sartre, whose philosophies of existence Beauvoir was most influenced by, as well as propounding her idea of existential feminism. The purpose of this chapter is to reveal that Beauvoir was influenced by Heidegger and Sartre's philosophy of being to a great extent. In the third section, on the other hand, it is intended to propose when and where both genders become separated from one another –particularly within the context of Beauvoir's most significant work Second Sex. At the same time, the veracity of this solution proposal by Beauvoir is discussed with the idea whether it might be implemented both theoretically and practically. The purpose of the study is to argue that the solution proposals of movements other than existential feminism for the improvement of the disadvantaged position of women evaluate the existing position of women from a narrow perspective and cannot be a realistic solution women might apply to their lives in a practical sense, and to introduce Simone De Beauvoir's existential feminism as the applicable one. In this respect, the study is restricted to the frameworks of Simone de Beauvoir, one of the most important representatives of existential feminism, and Heidegger and Sartre, the existential philosophers who influenced Beauvoir greatly. The importance of the study is to express that the improvement of the disadvantaged position of women is not only important for women, but will positively affect society in general.