Hıristiyanlıktaki düalist akımlara karşı kilisenin tutumu
The attitudes of the central church against dualist currents in Christianity
- Tez No: 787738
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HİKMET EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hıristiyanlık, Düalizm, Heretik, Düalist Akımlar, Kilise, Ceza ve Yaptırımlar, Christianity, Dualism, Heretics, Dualist Movements, Church, Punishment and Sanctions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Roma İmparatorluğunun egemenliği altında doğan Hristiyanlık, tarihinin ilk dönemlerinden itibaren kendi içlerinde çok sayıda bölünme yaşamıştır. Bu bölünmeler sonucunda farklı grup ve akımlar ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan akımlar arasında düalist akımlarda yerini almıştır. Kilise kendisini Hıristiyanlığın ana damarı olarak görmüş ve kendi öğretisinin karşısında olan düalist akımları sapkın olarak nitelendirmiştir. Kilise ve devlet sapkın olarak nitelendirdikleri bu gruplarla mücadele etmeyi ve onları yok etmeyi en önemli görevleri arasında saymıştır. Bu mücadele genellikle bu akımları yola getirecek kişileri bölgeye göndermekle başlamıştır. Daha sonra bu süreç aforoz etme gibi manevi yaptırımlar, vergi ve mallarına el koyma gibi maddi cezalar, yakma, asma, fiziki cezalarla devam etmiştir. Kilise ve devlet işbirliği içerisinde yürütülen bu uygulamalar düalist akımların kendi doğal süreçleri içerisinde kaybolmalarını engellemiştir. Onlar Kilise ve devlet tarafından kastı olarak ortadan kaldırılmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Christianity, which was born under the rule of the Roman Empire, has experienced many divisions within itself since the first periods of its history. As a result of these divisions, different groups and currents emerged. Among the emerging currents, it took its place in dualist currents. The Church saw itself as the main vein of Christianity and described dualist movements that were against its own teachings as heretical. The church and the state counted the struggle against and annihilation of these groups, which they described as deviant, among their most important duties. This struggle generally started by sending the people to the region who would bring these currents to the right. Later, this process continued with moral sanctions such as excommunication, financial penalties such as taxes and confiscation of their properties, burning, hanging and physical punishments. These practices, carried out in cooperation with the church and the state, prevented the dualist movements from disappearing in their natural processes. They were deliberately destroyed by the Church and the state.
Benzer Tezler
- Semitik din ve kültürlerde mum ve ışık
Candle and light in semitic religions and cultures
ŞERİFE TANIR
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
DinKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HAMZA KARAOĞLAN
- Gnostik bir akım: Valentinyanizm
A gnostic flow: Valentinianism
HAYRUNNİSA HAYTA
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
DinSivas Cumhuriyet ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. DURSUN ALİ AYKIT
- Tasavvufta Rü'yet meselesi
The issue of Ru'yet in sufizm
SEVDA AKTULGA GÜRBÜZ
Doktora
Türkçe
2020
DinVan Yüzüncü Yıl ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. FERZENDE İDİZ
- Hırı̇stı̇yanlıkta mucize anlayışı
The concept of miracle in Christianity
AYKUT ÖZER
Doktora
Türkçe
2023
DinAnkara ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ İSRA GÜNGÖR