Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışanhekim ve hemşirelerin otizm spektrum bozukluğu hakkındaki bilgidüzeylerinin incelenmesi
Research of knowledge levels of physicians and nurses working ateskisehir Osmangazi University Medical Faculty Hospital on autism spectrumdisorder
  1. Tez No: 787871
  2. Yazar: SETENAY KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ ÜNLÜOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, Bilgi düzeyi, Farkındalık, Autism, Level of knowledge, Awareness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bozukluğu; sosyal ve iletişimsel alanda eksiklikler, tekrarlayıcı davranış kalıplarıyla karakterize yaşam boyu süren nörogelişimsel bir bozukluktur. Son yıllarda görülen artış nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Erken tanı ve tedavi hastalığın prognozunu önemli ölçüde etkiler. Hekimler ve hemşireler erken tanı ve tedavide kilit rol üstlenirler. Çalışma, 01.05.2022-01.07.2022 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde çalışan 129 hekim ve 129 hemşirenin katılımıyla gerçekleştirilen kesitsel tipte bir araştırmadır. Veri toplamak amacıyla kullanılan anket formu sosyodemografik özellikler, Otizm Bilgi ve Farkındalık anketinden oluşmaktadır. Çalışmada hekimlerin hemşirelerden daha fazla bilgi düzeyine sahip olduğu tespit edildi. Daha önce otizmle ilgili alınan eğitimlerin otizm bilgi ve farkındalık düzeyini arttırdığı görüldü. Hekimlerde düşük yaş ortalaması bilgi düzeyi artışıyla anlamlı bulundu. Çalışmamızda hekimlere kıyasla hemşirelerde daha düşük olan bilgi düzeyi verilecek eğitimlerle desteklenebilir. Genç hekimlerin güncel bilgilere daha kolay eriştiği düşünülerek belli aralıklarla tüm hekimlere yapılacak olan otizmle ilgili güncellemeler bilgi düzeyinin artışına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
disorder is a lifelong neurodevelopmental disorder characterized by social- communification deficits and repetitive sensory-motor behaviours. It is an important health care problem due to increased seen recent years. Early diagnosis and treatment significantly affect the prognosis of the disease. Physicians and nurses play a key role in early diagnosis and treatment. The study is a cross-sectional type study conducted with the participation of 129 physicians and 129 nurses working at Eskişehir Osmangazi University Health Practice and Research Hospital between 01.05.2022 and 01.07.2022. The questionnaire form used to collect data consists of sociodemographic characteristics, Autism Information and Awareness questionnaire. In the study, it was determined that the physicians had a higher level of knowledge than the nurses. It was observed that previous trainings on autism increased the level of autism knowledge and awareness. The lower mean age of the physicians was found to be significant with the increase in the level of knowledge. In our study, the lower knowledge level of nurses compared to physicians can be supported by trainings. Considering that young physicians have easier access to up-to-date information, updates on autism to be made periodically to all physicians may contribute to the increase in the level of knowledge.