Ankara ilinde psikiyatri servisinde çalışan hemşirelerin sürekli öfke ve öfke ifade düzeyi
The trait anger and the anger expression level of the nurses who work in psychiarty service in Ankara
  1. Tez No: 163730
  2. Yazar: SONGÜL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN TERAKYE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Sürekli Öfke, Öfke İfadesi, Psikiyatri servisi V, Nurse, Trait Anger, Anger Expression, Psychiatry service VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Çalışma, Ankara il merkezinde Psikiyatri servisinde çalışan hemşirelerin bazı değişkenlere göre Sürekli Öfke ve öfke ifade düzeylerini değerlendirme amacıyla karşılaştırmalı ve tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; Ankara il merkezinde bulunan Sağlık Bakanlığı Numune Hastanesi, SSK Ankara Eğitim (Dışkapı) Hastanesi, GATA Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Psikiyatri ve Dahiliye servisinde çalışan toplam 282 hemşire oluşturmuştur. Örneklem seçim yöntemi uygulanmaksızın tüm hemşirelere ulaşılmış 108 hemşire anket uygulamasını kabul etmiştir. Çalışmaya katılan hemşirelerin %47.2'si psikiyatri servisinde, %52.8'i dahiliye servisinde çalışmaktadır.. Araştırmada; Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ve Kendini Değerlendirme ölçeği (literatürde ölçeğin geliştiricisi özer tarafından aynı zamanda“Sürekli öfke ve öfke ifade tarzı ölçeği”olarak da anılmaktadır) kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programıyla bilgisayarda yüzdelik testi, bağımsız iki örnek“t”testi, tek yönlü varyans analizi(F testi) ve tukey testi ile değerlendirilmiştir. Araştırma grubunun %53'ü Lisans mezunudur. Hemşirelerin %37'sinin Çalışma Yılı 5 yıl ve altındadır, %68'i evlidir. Ayrıca bu hemşirelerin %85.2'si stres, öfke ve baş etme yollan, iletişim konularında eğitim almamışlardır. Hemşirelerin %42.6'sı 27-33 yaş grubu arasındadır. Çalışmanın sonucunda; Psikiyatri servisinde çalışan hemşirelerin Sürekli öfke ifade düzeyi ve öfke kontrol düzeyi de karşılaştırma grubundaki hemşirelerden farklı olduğu belirlenmiştir. Sürekli öfke ve öfke ifade etme biçimini etkileyen değişkenler; hemşirelerin çalıştığı servis(psikiyatri servisi lehine), çalıştığı hastane, eğitim durumu ve medeni durum olarak belirlenmiştir..
Özet (Çeviri)
SUMMARY This descriptive and comparative study aims to investigate whether there is any difference between the levels of anger expression and permanent anger depending on some variables for the nurses working in psychiatry and internal disease services at the centre of Ankara. The sampling of the present study was comprised of 282 nurses employed in psychiatry and internal disease services in hospitals belonging to Ministry of Health (Numune and Ankara Training and Study) or in the hospitals belonging to of Ankara University, Gazi University, Hacettepe University and GATA, a military hospital. All the nurses were contacted without resorting to a selective sampling. 108 of these nurses agreed to take part in the survey. %47.2 of the nurses (51) worked in Psychiatry service, while %52.8 (57) worked in internal disease services. A Personal Information Form, prepared by the researcher, as well as a Self-Evaluation Scale, was used to collect data. It was Özer that first developed and described“Self-Evaluation Scale”as“The Scale Trait Anger and Anger Expression Scales”. SPSS packet program on the computer, and two independent samples“t”test, and univariate analysis (F Test), and tukey test were used. % 53 of the nurses included in the study were high-school graduates. The working experience in relation to the number of the years of employment for %37 of the nurses varied between 0-5. %68 of them were married. Interestingly enough, %85.2 of the nurses had not received a formal education on stress, anger or communication skills. The age of %42.6 varied between 27 and 33. As a result of this study, it was determined that permanent anger expression and anger control levels of the nurses employed in psychiatry were different from those in the comparison group. The present determined the variables effective in permanent trait anger and anger expression level to be service (psychiatry service in favor), hospital, education level and marital status.