The impact of Islamic leadership style on job satisfaction in Islamic firms in Turkey
Türkiye'deki islami firmalarda İslami liderlik tarzının iş memnuniyeti üzerindeki etkisi
- Tez No: 788026
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İslami liderlik Tarzı, İş Doyumu, İslami liderlik ilkeleri, Islamic leadership Style, Job Satisfaction, Islamic leadership principles
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Liderlik, hem Batılı hem de İslam toplumlarında örgütlerin, kurumların ve toplumların bel kemiği olarak kabul edilir. İslam'da liderlik, astların iş tatminine olumlu bir şekilde yansıyan ve istenen hedeflere ulaşan, lider ve astları arasında ortak istişare ve işbirliği yoluyla görevlerin yerine getirilmesinde adalet, doğruluk, güven ve sorumluluk olarak tanımlanır. Bu çalışmanın amacı, dört boyutuyla (Adalet, Doğruluk, Güven ve Danışma) temsil edilen İslami liderlik tarzının Türk İslami firmalarında iş tatmini üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırmanın amaçlarına ulaşmak için basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle verilerin toplanmasında nicel yaklaşım izlenmiştir. Anket yöntemi uygulandı ve araştırma aracı olarak kendi kendine uygulanan bir anket dağıtıldı. Örneklem, Kuveyt Türk Bankası, AL Baraka Bankası ve İstanbul - Türkiye'deki İHH organizasyonu çalışanlarından (244) katılımcıdan oluşmaktadır. Sonuçlar, dört boyutuyla temsil edilen İslami liderlik uygulamaları ile çalışma örneklemi için iş tatmini arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Sonuçlar ayrıca İslami liderlik tarzının ve iş memnuniyetinin %70.8 oranında olumlu bir etkisi olduğunu ortaya koydu. Buna göre Türkiye'deki İslami firmalarda İslami liderlik tarzı ile iş tatmini arasında pozitif bir etki olduğu sonucuna varılmıştır. İslami liderlik uygulamaları ne kadar çok olursa, iş tatmini üzerinde o kadar olumlu etki olur. Bulgulara dayalı olarak bir dizi faydalı öneri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Leadership is considered the backbone of organizations, institutions, and societies, in both Western and Islamic societies. In Islam, leadership is defined as justice, truthfulness, trust, and responsibility in performing duties through joint consultation and cooperation between the leader and subordinates, which reflects positively on subordinate job satisfaction and achieves the desired goals. The purpose of this study was to determine the impact of the Islamic leadership style, as represented by its four dimensions (Justice, Truthfulness, Trust, and Consultation), on job satisfaction in Turkish Islamic firms. To achieve the objectives of the research, the quantitative approach was followed in collecting data through the simple random sampling method. A survey method was applied, and a self- administered questionnaire was distributed as a research tool. The sample consisted of (244) participants from employees of the Kuwait Turkish Bank, AL Baraka Bank, and IHH organization in Istanbul - Turkey. The results showed a statistically significant relationship between Islamic leadership practices represented in its four dimensions and job satisfaction for the study sample. The results also revealed a positive impact of the Islamic leadership style and job satisfaction by 70.8%. Accordingly, it was concluded that there is a positive impact between the Islamic leadership style and job satisfaction in Islamic firms in Turkey. The more Islamic leadership practices, the more positive impact on job satisfaction. A set of useful recommendations were presented based on the findings.