Tervîhu'l-Kulûb Fi-Zikri Mülûki Benî Eyyûb (Çeviri ve değerlendirme)
Tarvîh al-Qulūb Fi-Dhikri Mulūk Banī Ayyūb (Translation andevaluati̇on)
- Tez No: 846509
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED BİLAL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Eyyûbîler, Tervîhu'l-kulûb, Zebîdî, Ensâb, Ayyubids, Tarvîḥ al-Qulūb, Zabidi, Ansab
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Eyyûbiler 1171-1341 tarihleri arasında Ortadoğu, Mısır, Hicaz, Yemen ve Kuzey Afrika'da hüküm süren ve İslam tarihinde önemli bir yer tutan bir devlettir. Kökenleri hakkında kaynaklarda faklı bilgiler bulunan bu aile, Zengîlerin idaresi altında Haçlılar'la yapılan savaşlara katılmıştır. Eyyûbî devleti, Selâhaddin Eyyûbî ile birlikte İslam dünyasında derin bir etki yaratmıştır. Eyyûbîlerin kökeni ile ilgili olarak çok farklı görüşler ortaya atılmıştır. Onların Arap, Türk veya Kürt kökenli oldukları iddia edilmiştir. Murtazâ ez-Zebîdî de Eyyûbî ailesi hakkında bir eser telif etmiştir. Eserine Eyyûbî sultanları ve emirlerinin yanı sıra onların çocukları hakkında kısa bilgiler vermiştir. Eser Selâhaddin el-Müneccid tarafından tahkik edilmiş ve üzerine ilaveler yapılarak 1969 yılında basılmıştır. el-Müneccid Zebîdî'nin eserindeki bazı hataları da düzeltmiştir. Eserle birlikte Eyyûbî ailesinin bütün fertleri gün yüzüne çıkmıştır. Bu çalışmada Zebîdî'nin Arapça olarak telif ettiği Tervîhu'l-Kulûb Fi-Zikri Mülûki Benî Eyyûb adlı eseri tarih araştırma tarzı ve metoduna göre Türkçeye çevrilmiş ve hakkında bir değerlendirme yapılmıştır. Yapılan tercüme ve değerlendirme sonucunda Eyyûbî ailesinin fertlerinin isimleri, künyeleri, vefat tarihleri ve yeri, özellikle de hadis ilmine verdikleri önem ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın alandaki bir boşluğu dolduracağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The Ayyubids were a dynasty that ruled the Middle East, Egypt, Hejaz, Yemen, and North Africa between 1171 and 1341, holding a significant place in Islamic history. This family, whose origins are subject to dispute, participated in the Crusades under the administration of the Zengids. The Ayyubid state, created a profound impact in the Islamic world under the leadership of Salah ad-Din Yusuf ibn Ayyub. There have been various opinions regarding the origins of the Ayyubids, with claims of their Arab, Turkish, or Kurdish ancestry. Murtaza al-Zabidi, a renowned scholar, authored a significant work on the Ayyubid family. In this work, he provided brief information about the Ayyubid sultans and emirs, as well as their children. Salahaddin al-Munajjid edited and supplemented Zabidi's original work, correcting some errors, and this revised version was published in 1969. With this publication, the details about all members of the Ayyubid family have been brought to light. This study involves not only the translation of Zabidi's Arabic work,“Tervîhu'l-Kulûb Bi-Zikri Mulûki Beni Ayyûb”(The Refreshment of Hearts by Mentioning the Kings of the Ayyubids), into Turkish but also includes a critical evaluation in terms of historical research methodology and style. The translation and subsequent analysis have revealed the names, honorifics, death dates, and places of the Ayyubid family members, especially highlighting their significant contributions to the science of Hadith. We believe that this work fills a gap in the field.