Analık sigortasından haksız yararlanma, kişilerin sosyal güvenlik sistemini aldatmaya yönelik tutumları: Ankara ili örneği
Unforgettable use of maintenance insurance, people's attitudes to deceive the social security system: Ankara province example
  1. Tez No: 788057
  2. Yazar: DAMLA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR DEVELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Haksız Kazanç, Analık Sigortası, Social Security, Unfair Earnings, Maternity Insurance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Sosyal güvenlik bireyin varoluşundan bu yana gereksinim duyulan sosyal politika aracıdır. Bütün sosyal politika araçları gibi sosyal güvenlik uygulamalarının etkin olarak hayata geçirilmesinin şartı finansal olarak desteklenmesine bağlıdır. Ödeneği olmayan bir politika hayata geçirilemez. Ödeneğin dağıtımı da temini kadar önemlidir. Sistemden faydalanan kişilerin haksız kazanç elde etmeleri gerçekten ihtiyaç sahibi olan kimselere hiç ya da daha az faydalanmalarına neden olacaktır. Bu çalışmada Türkiye'de yürürlükte olan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu' nda düzenlenen analık sigortası kapsamında kişilerin aldığı yardımlar açıklanmış, hak sahibi olan kişilerin yersiz olarak aldıkları ödenekler incelenmiştir. Soruşturma konusu olan kişiler hakkında, Ankara ilinde SGK bünyesinde çalışan denetmenlerin tanzim ettikleri raporların nitel veri analizi yöntemiyle içerik analizleri yapılmıştır. Soruşturmanın çıkışı, yürütümü, bireylerin beyanları ele alınmış olup, kişilerin eğilimlerinin öğrenilmesi karşısında süreç için alınabilecek önlemler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social security is a social policy tool that has been needed since the existence of the individual. Like all social policy instruments, the condition for effective implementation of social security practices depends on financial support. A policy without an allowance cannot be implemented. The distribution of the allowance is as important as its supply. The unfair gains of the people who benefit from the system will cause them to benefit less or less from those who really need it. In this study, the benefits received by individuals within the scope of maternity insurance regulated in the Social Insurance and General Health Insurance Law No. 5510, which is in force in Turkey, are explained, and the undue allowances received by the beneficiaries are examined. Content analyzes of the reports prepared by the inspectors working within the body of SGK in the province of Ankara, about the subjects of the investigation, were made using the qualitative data analysis method. The origin of the investigation, its execution, the statements of individuals have been discussed, and the measures that can be taken for the process in the face of learning the tendencies of the individuals have been evaluated.